Hantu Raya Menggoda

>> Monday, February 21, 2011
HANTU RAYA MENGANGGU


Sihir ada berbagai-bagai jenis sihir, dan cara melakukannya ada berbagai-bagai jenis dan kesan yang ditimpanya juga berbeza sebagaimana berbezanya bahan-bahan yang digunakan untuk melakukan sihir itu .


Tapi yang tetap sama ialah semua sihir menggunakan makhluk halus yang dipanggil dengan nama jin, hantu atau syaitan. Makhluk-makhluk halus inilah yang diminta kerjasama oleh tukang-tukang sihir untuk menjayakan sihirnya yang terkutuk itu.


Hantu-hantu atau jin-jin yang dipergunakan itu pula ada berbagai-bagai nama, seperti afrid, polong, langsuir, putar ranggah, hantu raya dan sebagainya yang dipergunakan untuk mengkhianati mangsa mereka yang biasanya tidak berdosa.


Kesan-kesan sihir itu digunakan ke atas seseorang juga berbeza, iaitu tergantung kepada tujuan penyihir itu sendiri. Antaranya menimbulkan kasih sayang yang melampau mangsa terhadap penyihirnya; mencetuskan kebencian mangsa terhadap orang-orang yang dimaksudkan oleh penyihir, biasnya suami bencikan isteri atau sebaliknya isteri bencikan suami supaya mereka bercerai-berai; membuat mangsa atau mangsa-mangsa menderita berbagai-bagai jenis penyakit yang tidak dapat disembuhkan dengan rawatan klinikal yang biasa, atau merosakkan perniagaan seseorang, dengan menghalang orang ramai berkunjung ke premis perniagaan tersebut, dan sebagainya lagi.


Tidak jarang pula mangsa sihir itu menjadi bingung atau gila atau jatuh sakit teruk yang boleh membawa kepada kematian mangsa jika ajalnya memang telah ditakdirkan demikian.


Keluraga kami pernah dijadikan mangsa sihir dengan menggunakan hantu raya oleh orang-orang yang berniat jahat kepada kami. Kira-kira seminggu sebelum isteri saya, Asiah Yaacob meninggal dunia [semoga Allah cucuri rahmat ke atasnya], satu perubahan telah berlaku ke atasnya.


Beliau telah diserang oleh penyakit sejuk yang melampau-lampau yang menyebabkan dia menginggil tanpa diketahui sebabnya. Kami telah membawa beliau menemui empat orang doktor tapi mereka tidak dapat mengesan puncanya. Doktor-doktor tersebut juga merasa hairan kerana dalam masa kesejukan yang amat sangat itu sekujur tubuhnya akan berpeluh dengan banyaknya, terutama di bahagian belakangnya.


Beberapa helai tuala yang digunakan untuk mengelap peluhnya itu tidak juga kering. Sebaik-baik sahaja dilap, keluar lagi peluh yang baru yang entah dari mana datangnya.


Saya memanas tubunya dengan mengguna dompet plastik berisi air panas untuk mengeringkan limpahan peluh pada badannya, tapi tidak juga berguna. Peluh akan keluar buat beberapa waktu.


Saya juga pernah menggunakan tungku panas untuk memanaskan badannya bagi menahan peluh daripada keluar, tapi tidak berjaya juga. Peluh sejuk tetap membanjiri keluar dari badannya, seperti tuala kecil yang dicelup dalam air batu kemudian diperah.


Biasanya serangan itu berlaku pada waktu malam, menyebabkan kami sentiasa berjaga-jaga untuk menunggu kedatangannya supaya dapatlah kami memberi bantuan semampu yang boleh.


Pada suatu malam beliau meminta saya memeluknya erat-erat untuk memanaskan badannya yang dibasahi oleh peluh yang dingin itu. “Peluklah Yah ni”, katanya. Saya lakukan seperti apa yang dimintanya itu, dalam masa yang sekejap sahaja peluhnya telah melimpah dan membasahi baju dan kain pelikat yang saya pakai.


Oleh sebab keadaan terus berlanjutan, kami pun bersetuju membawa beliau menemui seorang pengamal perubatan tradisional yang tidak jauh daripada tempat kami tinggal.


Pemeriksaan yang dijalankan oleh pengamal perubatan itu menunjukkan beliau telah dikhianati orang, iaitu disihir dengan menggunakan hantu raya. Itulah yang menyebabkan beliau merasa terlalu sejuk. Katanya memang begitulah tanda orang diserang hantu raya.


Ketika ditanya apakah makanan yang diberi oleh tuannya kepada hantu raya peliharan itu, hantu itu memberitahu dia diberi makan air batu.


Jawapan ini membuat pengamal perubatan itu ketawa sinis dan memperli tentang kebodohan hantu raya itu yang sanggup makan air batu.


Dengan izin Allah hantu raya itu telah dihalau oleh beliau daripada bersarang pada isteriku. Selepas itu keadaannya kelihatan lebih tenteram. Untuk semalaman itu dia dapat tidur dengan agak selesa, tapi dalam keadaan berhati-hati.


Untuk mengalih rasa, pada malam keesokannya kami menumpang tidur di rumah menantu kami, isteri kepada anak kami Ahmad Faris Zaini di MU., kira-kira 35 km. dari rumah kami di SD.


Tapi malam itu, beliau kembali tidak dapat tidur kerana diserang kesejukan yang bermandikan peluh dingin.


Namun begitu, dia tidak pernah merungut, tidak pernah mengeluh malah terus sabar, dan seperti biasa, terutama sejak tahun-tahun kebelakangan ini mulutnya tidak pernah lekang daripada berzikir mengingati Allah.


Di tangannya sentiasa tergengam buah tasbih berbilang yang digunakan untuk menghitung zikirnya. Bila sampai bilangan yang tertentu dia akan menukar dengan zikir yang lain pula.


Pagi besoknya, saya bawa beliau menemui doktor. Hasil pemeriksaan doktor itu juga beliau tidak ada mengidap apa-apa penyakit. Kata doktor itu tekanan darahnya elok, kencing manis tak ada dan denyutan jantungnya juga normal.


Pada sebelah petangnya pula kami bawa beliau menemui seorang imam pengamal perubatan tradsional. Iman itu juga memberitahu isteri saya pernah diganggu oleh hantu raya, tapi buat waktu itu beliau telah bebas daripada makhluk halus itu. Hantu raya didapati tidak bersarang lagi pada jasadnya.


Beliau memberitahu beberapa jenis makanan yang patut dihindar oleh isteri saya dan sebaliknya beberapa jenis makanan pula patut dimakannya. Katanya tujuannya ialah untuk mengembalikan kesihatannya dan untuk menguatkan badannya kembali.


Dalam perjalanan pulang dari rumah imam itu tiba-tiba isteriku diserang sesak nafas, dan atas cadangannya sendiri kami membawa beliau ke rumah sakit, di mana beliau telah menghembuskan nafasnya yang terakhir dengan wajahnya tenang dan tersenyum terukir di bibirnya.


Seorang jiran yang berkunjung ke rumah yang menyedari tentang hantu raya itu antara lain, “Kita percaya Kak Yah meninggal bukan kerana hati raya.....Allah melindunginya. Dia pergi kerana jalnya telah sampai.....dan dia pun bosan melihat keadaan dunia yang kucari-kacir seperti ini.......”.


Semoga Allah cucuri rahmatNya yang melimpah dan berkekalan ke atas rohnya.

Tidak sampai sebulan selepas pemergian isteri saya, salah seorang daripada cucu lelaki saya mendapat gangguan yang agak teruk. Pada suatu malam itu dia tidak dapat tidur dan bila terlelap sahaja dia akan menggelepar-gelepar di tempat tidurnya dengan mulut meracau-racau.


Bila kami tempelkan sejenis bahan daripada sejenis pohon pada mana-mana bahagian badannya dia mengaduh kesakitan, tapi bila benda itu kami jauhkan daripadanya secara automatik dia berhenti mengaduh.


Setelah kira-kira dua jam berlalu keadaannya tidak juga berubah kami pun bersetuju berjumpa dengan seorang pengamal perubatan tradisional. Menurut beliau cucu saya itu telah diganggu oleh makhluk halus, iaitu hantu raya kepunyaan seseorang. Daripada usaha yang dilakukan oleh beliau kian jelaslah siapakah tuan punya hantu raya yang telah menganggu keluarga kami selama ini, iaitu seorang wanita.


Beliau telah memberi amaran kepada hantu raya itu supaya tidak menganggu kami lagi, dan kalau janji itu dilanggar, hantu itu akan didera dengan lebih teruk lagi, dan hantu raya itu memang berjanji tidak akan berbuat jahat lagi kepada keluarga kami. Tapi bolehkah kita mempercayai janji hantu dan syaitan?


Bila sampai ke rumah aku teringat pada suatu hari, selepas solat Zohor, bila melihat tingkap di bahagian hadapan rumah tertutup, aku pun pergi membukan cermin nakolnnya. Dalam jarak yang begitu dekat aku nampak seoran wanita berdiri betul-betul di tengah-tengah pintu pagar rumah kami. Bila melihat saya membuka tingkap itu dia segera berlalu tanpa kata.


Aku merasa hairan dan sak apakah tujuan wanita itu berdiri di muka pintu pagar rumah kami, dan terus berlalu bila melihat aku membuka tingkap tanpa sebarang kata? Memang terlintas dalam kepalaku dia melakukan sesuatu yang tidak baik atau berniat jahat terhadap kami. Tapi aku tidak memanjangkannya dan tidak pula segera memberitahu kepada sesiapapun peristiwa tersebut. Lagi pun aku tidak menduga sama sekali dia boleh berbuat sedemikian rupa terhadap kami sekeluarga, apa lagi isteriku yang tidak pernah memusuhinya.


Hanya kemudian aku percaya sangkaan burukku itu memang ada asasnya bila aku patut-patut dan kait-kaitkan dengan peristiwa itu dengan berbagai-bagai peristiwa lain yang berlaku kemudiannya kepada kami. Semua keluargaku juga menyakininya.


Wanita itu selalu mengelak daripada bertembung atau berselisih jalan dengan kami, terutama jika isteriku ada bersama. Andainya kami menaiki kenderaan sekalipun, jika dia dari jauh melihat kami ada di dalamnya dia akan mengelak daripada berselisih jalan dengn kami, walaupun jalan lain yang diambilnya menyimpang jauh dari jalan biasa yang dilaluinya.


Dia malu atau takut untuk berjumpa kami kerana menyangka bahawa kami telah menghidu rancangan-rancangan kejahatan yang telah dilakukannya terhadap kami sekeluarga. Memang benar kami tahu akan perbuatan makarnya terhadap kami.


Hanya selepas kematian isteri saya barulah dia kelihatan berani bertemu kami seoalh-olah tidak ada apa-apa yang pernah berlaku, sedangkan dia telah melumur kedua belah tangannya dengan najis yang kotor kerana didorong oleh hasad dan dengki.


Biasanya hantu raya ini dipelihara oleh orang lelaki, dengan beberapa tujuan antaranya untuk memusnahkan orang yang tidak disukai, merasuk seseorang dan disuruh menjadi pembantu menjalankan kerja-kerja berat, seperti kerja-kerja pertanian.


Biasanya hantu raya ini diperolehi secara saka yang turun temurun, seperti daripada ayah kepada anak dan seterusnya. Hantu yang diperlihara khusus oleh orang perempuan tidak dipanggil hantu raya, tapi dipanggil putar rangah atau pelesit. Tujuannya supaya dia kelihatan cantik dan serta awet muda dan disayangi oleh suami atau digilai oleh lelaki. Amalan yang sesat.


Tapi bila seseorang lelaki pemelihara hantu raya mati, tapi mereka tidak mempunyai anak atau anak-anaknya itu enggan menerima saka tersebut, maka isterinya mungkin bersedia menerima saka tersebut dan memeliharanya.


Hantu raya ini dipercayai boleh menjelma sebagai haiwan-haiwan tertentu, dan boleh juga menjelma sebagai manusia, khususnya pemeliaharanya. Kadang-kadang hantu raya yang menjelma menjadi pemeliharanya itu membuat isterinya menjadi keliru, dan melayan hantu raya suaminya itu seperti melayan suaminya, khususnya di tempat tidur.


Pemelihara-pemelihara hantu raya itu terpaksa memberi makan kepada makhluk-makhluk halus peliharannya itu, antaranya termasuk ayam pangang, telur, pulut kuning dan sebagainya mengikut perjanjian mereka ketika menerimanya, seperti air batu kepada wanita yang disebut tadi.


Walau bagaimana ada petuanya untuk menghalau hantu raya itu dari kampung, dan ini memang diketahui oleh pengamal-pengamal perubatan tradisional.


Ya Allah lapangkanlah kubur isteriku bersama-sama dengan semua orang yang kami kasihi, terang benderanglah kubur mereka, dan jadikan kubur mereka semuanya sebagai Taman-taman Syurga.


Sila klik:


Impotent.Mati Pucuk.Kenapa?

xxxxxxxxxxxxxxx


Bisik Pondok Rahmat:


Pautkan Iman. Hulurkan Sejambak Mahabah. Seuntai Kasih. Sekalung Harmoni.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP