Thosai Dan Sekuntum Kenangan
>> Monday, April 22, 2013
THOSAI DAN SEKUNTUM KENANGAN
Thosai adalah salah satu makanan yang menjadi kegemaran kami, terutama untuk sarapan pagi. Justeru bila kami berada di KL, kami akan cari resturan atau kedai makan yang menjual thosai.
Biasanya pada masa yang lalu,
kami pergi ke Ampang dan kemudiannya bila kami tinggal lebih jauh dari KL kami beralih
makan thosai ke bandar Rawang untuk makan thosai.
Di Kelantan agak payah hendak
mencari thosai. Kalau ada pun rasanya tidak selari dengan selera kami yang biasa
makan thosai di Kuala Lumpur. Sejak kebelakangan ini di bandar Kuala Krai,
bertempat di stesen keretapi terdapat kedai makan jual thosai selain daripada
nasi beriani.
Pembuat thosainya seorang warga
India yang katanya berasal dari Madras. Katanya dia mempunyai isteri dan dua
orang anak serta ibunya di Madras. Dia hanya balik ke neganya bila visanya tamat
tempoh dan kemudian datang kembali ke Malaysia untuk mencari rezeki. Dia seorang
Muslim.
Dia sering berseloroh dengan pelanggan-pelanggannya dengan bertanya adakah mereka hendak makan thosai dengan menyebut kata thosai itu berbunyi seperti “tak sir”, yang dalam loghat Kelantan bererti “tak nak” atau “tak mahu”.
“Kalau nak makan thosai cakap
elok-elok, kalau “tak sir” saya tak buatlah”.Katanya.
Kisah jenaka itu dikatakan
bermula di KL. Sepasang suami isteri masuk ke sebuah kedai makan. Suaminya meminta
roti canai. Bila pelayan bertanya apa dia hendak makan, si isteri menajwab “tak sir”.
Pelayan kedai itu menyangka dia meminta thosai lalu kemudiannya membawa sekeping thosai
untuknya.
Saya teringat kisah Allahyarham [Datok] Yusuff Zaky Yaacob
ketika berada di Lapangan Terbang Singapura ketika balik dari Mesir. Pelayan
resturnan bertanya beliau nak minum apa dan dijawabnya “biar dulu”. Pelayan itu
menyangka dia meminta beer lalu membawanya sebotol beer, sedangkan dalam percakapan
orang Kelantan “biar dulu” itu bererti “tunggu dulu” atau “tunggu sekejap”.
Kami suka makan thosai dengan kuah dhal. Sedikit gula, ayam goreng, dengan
chutney. Tapi saya tak suka chutney, kerana rasanya yang hangat dan pedas. Ia
diperbuat dari kelapa yang dikisar, dan dicampur dengan rempah-rempah tertentu
dan cili.
Thosai sejenis makanan yang
berasal dari negara India, dan merupakan makanan tradisi penduduknya. Di sesetengah
tempat di India thosai merupakan makan ruji mereka. Bahagian-bahagian negeri
yang populer dengan thosai di India ialah Tamil Nadu, Karnataka, Andhara,
Pradesh dan Krala.
Dalam bahasa India ia mempunyai
banyak nama, seperti dosa, dosay, dose, dhosa dan thosai adalah nama
alternativnya yang lebih populer dari nama- nama lain itu.
Thosai juga mempunyai
berbagai-bagai versi dan mempunyai rasa yang berlainan, seperti thosai massala,
thosai kertas, thosai telur, thosai bawang, thosai majerin, thosai minyak sapi.
Walau bagaimanapun saya lebih sukakan thosai kosong dan thosai massala.
Untuk menyedikan thosai tidaklah
sukar. Ketika berada sebuah kedai makan di Medan Tasik Puteri, saya dan isteri
Asiah Yaacob [semoga Allah cucuri rahmat ke atasnya] meminta thosai sekeping
seorang. Sementara menunggu thosai sampai kami berbual-bual tentang kesukaan
kami makan thosai dan cara-cara membuatnya serta tidak mudahnya kami untuk mendapat
thosai di tempat kami.
Bila mendengar kami bercakap tentang
thosai itu, tuan kedai makan itu, seorang India, mencelah perbualan kami di
mana meja kami terletak dekat dengan mejanya. “Kakak nak buat thosai tak
payah. Bahan-bahannya pun tak banyak. Saya boleh tunjukkan cara membuatnya, dan
kakak boleh buat sendiri di rumah.” Katanya.
Dia lalu menulis bahan-bahan
thosai di atas secarik kertas dan menyerahkannya kepada kami. Kemudian dia memberitahu kami cara untuk membuat thosai itu. Memang
cukup mudah.
Resepi thosai yang diberi oleh
beliau dan masih ada dalam simpanan saya ialah:
Beras 1 cawan, ulunthu ¼ cawan
dan halaba ½ sudu besar. Rendam semuanya selama 6 jam. Kemduain campurkan
dengan ½ cawan nasi..
Cara yang ditunjuk oleh beliau
yang baik hati itu mungkin berlainan sedikit daripada apa yang terdapat dalam
buku-buku dan internet.
Bila kami pergi beberapa bulan
seleaps itu, kedai makan yang terletak di lorong belakang bangunan di Tasik
Petri itu telah pun ditutup. Tidak ada thosai lagi di situ.
Kemudian beliau menerangkan cara-cara
untuk membuat thosai seterusnya. Kisar bahan-bahan tersebut hingga menjadi
adunan yang pekat.
Setelah itu curahkan adunan itu
di atas kuali yang leper, dan leper-leperkan thosai itu supaya menjadi nipis.
Goreng dengan sedikit minyak hingga rupanya menjadi kuning keemasan.
Kemudian bila masak hidangkan dengan kuah dhal, atau kari ayam dan chutney. Thosai rasanya masam sedikit. Kalau masam sangat pun tak sedap juga dimakan.
Thosai kaya dengan kabohidrat dan
protein, tapi mengandungi sedikit gula, garam dan minyak.
Demikianlah sekeping thosai telah
mengoyak begitu jauh kenangan saya kepada masa-masa yang lalu yang tidak
mungkin lagi untuk dinikmati di masa-masa yang akan datang walaupun dibayar
dengan dinar dan emas. Masa lalu itu telah tersimpan kemas dalam peti masa yang
berkucni utuh, yang tidak mungkin lagi dibuka untuk dirasai, dinikmati dan diulangi lakun
keculai dengan imaginasi dan ingatan semata.
0 comments:
Post a Comment