RAHSIA RAMBUTAN

>> Wednesday, August 21, 2019





RAHSIA RAMBUTAN

"Dari langit Kami turunkan air [hujan] yang banyak faedahnya lalu
Kami tumbuhkan dengan[air] itu pokok-pokok tanaman yang rindang 
dan biji-bijian yang dapat dituai".


RAMBUTAN ialah sejenis buah-buahan tempatan yang kulit luarnya berambut atau penuh dengan bulu.

Mengikut kajian pokok rembutan berasal dari kawasan tropikal di Asia Tenggara.
Pokok rambutan dikatakan mempunyai ratusan jenis, tapi hanya beberapa jenis pokok rambuatan sahaja yang ditanam untuk dinikmati buahnya yang enak rasanya itu.

Jenis

Pada umumnya ada dua jenis rambuta, iaitu:

Pertama buah rambutan yang lokah atau lokang isinya.

Kedua, rambuatan yang tidak lokah, atau tidak lokang isinya.

Ketiga, lokah kikir, iaitu isi rambutaan yang lokah atau lokang bila digigit dengan gigi. Rambutan seperti ini tidak dikenali dengan panggilan rambutan “lokah kikir”.

Rambutan ini juga ada yang manis rasanya dan ada pula yang masam. Namun begitu ia tidak serupa dengan rambutan lokah dan mempunyai identitinya yang tersendiri.

Nama-namanya

Di Negeri Kelantan Darulnaim tidak lama dulu ada beberapa jenis rambutan yang termasyur di kalangan penduduk-pnduduk negeri ini.


Antara beberapa buah rambutan yang populer itu ialah:

a.Rambutan Cik Embong

b.Rambutan Perak

c.Rambutan Emas

d.Rambutan Gading.

e]Rambutan Budak Sekolah,iaitu sejenis rambutan yang terkemudian dikenali dan dipercayai berasal dari negara jiran, Thailand.

Setiap jenis rambutan itu mempunyai identiti tersendiri yang berbeza dari segi rupa, warna, bulu, kulit, isi dan airnya.

Orang-orang tua zaman dahulu dapat membezakan jenis rambutan yang mereka makan itu walaupun tidak diberitahu ataupun tidak melihat rupa dan bentuk tambutan yang mereka itu.

Cara Membelinya

Dulu seperti kebanyakan buah-ketuah yang lain, juga buah rambutan dijual atau dibeli dengan cara membilang buah, baik buah relai atau buah bertangkai. Seratus biji 50 sen ataupun RM1.00 dan sebagainya tergantung di atas persetujuan antara pembeli dan penjual.

Kemudian buah rambutan juga mengikut perubahan zaman, dijual beli tidak lagi dengan cara menimbang,mula-mulanya menggunakan timbangan kati dan kemudian timbangan kilo seperti sekarang.

Walau bagaimanapun harga buah rambutan timbang hari ini jauh lebih mahal daripada harga buah rambutan yang dibilang buahnya, barangkali harga yang ditimbang lebih mahal dua kali ganda daripada yang dibilang.

Pada masa itu buah rambutan yang paling mahal harganya ialah Rambutan Cik Embong, kerana lokangnya amat baik dan rasanya manis.

Tapi akhir-akhir ini orang-orang Kelantan tidak lagi memilih buah-buah rambutan seperti masa-masa yang lalu, di mana Rambutan Cik Embong mendapat tempat utama. Hari ini tidak kita dengar lagi pembeli-pembeli bertanya kepada para penjual jenis rambutan yang akan mereka beli, tapi mereka lebih berminat bertanya rasa buah rambutan itu manis atau tidak.

Rasa Buahnya

Seperti kebanyakan buah-buahan yang lain juga, buah rambutan mempunyai beberapa jenis rasa yang tersendiri,

a.Manis

b.Manis leting, iaitu sangat manis.
 

c.Masam


d.Masam purit, iaitu sangat masam.






Cara Makan

Buah rambutan yang lokah biasanya dimakan dengan cara digiggit dengan gigi hadapan secara kecl-kecilan, kemudian barulah dimamah dan ditelan.

Buah rambutan yang tidak lokah pula dihisap dan mana-mana orang yang berani ditelannya buah rambutan bersama dengan butir atau bijinya. Tapi orang yang penakut, buah rambutan itu hanya dikemam, dihisap airnya dan dimamah setakat yang boleh kemudian semuanya dibuang.
Makan dengan cara menelan itu memang ada risikonya, iaitu terletak di kerongkong. Ada seorang tua di kampung saya dahulu lekat buah rambutan yang membawa kepada kematiannya.

Cara makan buah rambutan yang paling selamat dan selesa ialah dengan jalan menghiri isinya halus-halus, dnn bagi yang ingin menguraangkan rasanya yang manis itu boleh diperah dengan tangan. Kemudian untuk lebih enak lagi masukkan ia ke dalam peti sejuk, barulah dimakan.

Alahan

Seperti buah-buah yang tertentu, buah rambutan juga tidak sesuai dimakan oleh orang-orang yang menghadapi masalah kesihatan yang tertentu.

Mengikut pengamatan, orang-orang yang batuk tidak digalak makan buah rambutan, kerana ia boleh menyebabkan batuknya bertambah kencang atau sukar untuk sembuah. 

Demikian juga dengan penghidap-penghidap penyakit lelah, kerana ia dipercayai ia boleh meningkatkan lagi keadaan lelah seseorang.

Ini dipercayai kerana air buah rambutan yang boleh menganggu anggota-anggota batuk.

Salah satu cara untuk mengurang kesannya ialah dengan jalan memerah air buah rambutan setelah isinya dihaluskan.

Daun Rambuan

Sementara itu orang-orang tua kita dulu menggunakan daun rambutan sebagai pencuci kepala atau rambutan.

Caranya diambil segengam daum rambutan yang masih hijau, masukkan ke dalam sebuah mangkuk berisi air, kemudian ramas-ramaskan daun itu dalam air hingga airnya beruhah warna. Air itu bolehlah digunakan untuk mencucui kepala,setelah ditapis terlebih dulu, kemudian dibilas dengan air biasa.

Pokoknya pula, seperti batang dan julainya boleh dibuat bahan bakar, ia bukan sahaja menyala tapi juga membara. Bara ini berguna untuk memasak nasi diperingkat akhir bila ia telah berhenti mendidih keana airnya kering, dan juga untuk membakar lauk-pauk, seperti ikan daging, dan ayam, juga untuk memasak kueh-mueh tradisional menggunakan alat-alat masak tradisional.

Sekian sedikit informasi dengan ranbutan yang dapat saya  cungkilkan untuk pembaca sekalian.


Kg. Parit, Pasir Tumboh,                 
Kota Bharu, Kelantan Darulnaim.
21 Ogos 2019
20 Zulhijjah 1440 

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP