AGAR-AGAR NANAS PEPAYA

>> Tuesday, January 31, 2017









AGAR-AGAR NANAS PEPAYA [5]


Dari Ceruk Dapur Cik Siti

Oleh:Karimah Zainab

Ramuan-ramuannya:
1 keping papaya
1 keping nanas
Sedikit pisang, appel dan lain-lain buah-buahan
1 pint air
½ agar-agar
2 helai daun pandan
6 oz gula
Warna-warna.

Peraturannya:

Bersihkan dan potongkan. Aar-agar dimasak seperti biasa dengan memasukkan daun pandan dan gula. Tapiskan agar-agar itu. Basahkan acuan, kemudian masukkan sedikit-sedikit agar-agar itu itu ke dalam acuan itu dengan melenggang-lenggangkan agar-agar itu spaya berada di bawah dan di sekelilingnya. Agar-agar yang baki dimasukkan pula, begitulah setrusnya sehingga kesemuanya habis. Bila keras, tuangkan ke dalam pinggan kemudian hiaskan dengan limau dan nanas yang diulas-ulas di sekelilingnya.


Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat. Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian kerana penerbitan sebuqh buku mengenai kebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaimam Hamzah. Waktu itu saya baru saja bertugas di Dian. Saya tidak mengetahui banyak tentang beliau,sehinggalah diketahui kemudiannya beliau telah meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di UM. Saudara beliau [Allahyarahmah  Cik Gu Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah Yaacob.

Alfatihah untuk semua yang telah pergi.

Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang Lebih Baik Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud a.s.Selalu Makan Dari Hasil Usahanya Sendiri”; HR:Bukhary & Nasai
.
Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput, Pasir Tumboh,
Kota Bharu, Kelantan.



0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP