ACAR BUAH 4
>> Sunday, January 29, 2017
Oleh:Karimah Zainab
Bahan-bahannya:
Buah yang separuh
masak.
1 biji nanas
2 biji pauh putik
2 ketul ubi
sengkuang
10 biji kacang
panjang
5 biji timun yang
dibuang pulornya.
Gula, garam, cuka
secukupnya.
Kuahnya:
8 biji bawang merah
Ssedikit belacan
½ sumpit kecil
serbuk kari ikan
3 biji lada hidup.
Peraturannya:
Potongkan buah-buah
itu mengikut kehendak hati. Panaskan minyak, tumiskan bawang, masukkan rempah,
kemudian masukkan belacan, lada dan kacang panjang. Gorengkan selama 2 minit.
Kemudian masukkan sengkuang, nenas dan pauh. Masukkasn cuka, air, gula dan
sedikit aji no motot. Tudungkan buat 5 minit.
Bila masak angkat
dan sewaktu hendak makan taburkan kelapa goreng dan bawang merah yang bergoren.
Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat.
Saya mengenali beliau ketika dia berurusan dengan Percetakan Dian kerana
penerbitan sebuqh buku mengenai kebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaiman
Hamzah. Waktu itu saya baru saja bertugas di Dian. Saya tidak mengetahui banyak
tentang beliau,sehinggalah diketahui kemudiannya beliau telah meninggal dunia.
Khabarnya beliau pernah berkhidmat di UM. Saudara beliau [Allahyarahmah Cik Gu Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan
keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah Yaacob.
Alfatihah untuk semua yang telah pergi.
Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang Lebih Baik
Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud a.s.Selalu Makan
Dari Hasil Usahanya Sendiri”> HR:Bukhary & Nasai
.
Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput, Pasir Tumboh,
0 comments:
Post a Comment