TART NANGKA
>> Thursday, January 26, 2017
Dari
ceruk dapur Cik Siti
Oleh:Karimah Zainab
Ramuannya:
20 oz. gandum
2 oz gula halus.
2 biji telur.
17 oz mentega atau
majerin
8 oz self raising
flour
Jem nangka
1 sudu vanila.
Peraturannya:
Pukul gula, mentega
dan vanila. Masukkan telur dan pukul-pukulkan. Buatlah adunan dengan mengguli
gandum di dalammnya. Canai ¼ inci tebal, potong sesuka hati dan masukkan jem
nangka di tengah-tengah dan bakarkan.
Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat.
Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian kerana
penerbitan sebuqh buku mengenadikebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaimam
Hamzah. Saya tidak mengetahui banyak tentang beliau, sehinggalah diketahui
kemudiannya beliau telah meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di
UM. Saudara beliau [Almarhum Cik Gu Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan
keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah Yaacob.
Resipi ini saya kutip dari TAMAN, Majalah Perkumpulan Kelantan Cawangan Kota Bharu, Tahun 2, Bilangan2 Ogos 1969. KDN 3227.
Cetakan:Stensil
Selamat mencuba.
Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput, Pasir Tumboh,
0 comments:
Post a Comment