JEMPUT-JEMPUT LABU
>> Friday, January 27, 2017
DARI Ceruk Dapur Cik Siti
Oleh:Karimah Zainab
Bahan-bahannya:
2 gelas tepung gandum
1 gelas labu diparut
¼ gelas gula
½ gelas kelapa
diparut
1 sudu teh baking
pauder
2 biji telur ayam
1 kati minyak
kelapa.
Peraturannya:
Labu dan kelapa dikupas kulitnya diparut. Tepung disukat dan diayak bersama-sama baking pauder. Sukat labu, gula, kelapa dam masukkan labu ke dalam sebuah basin besar, digaul hingga sebati.
Telur ayam dipecahkan dan kacau setengah kembang dan barulah dimasukkan ke dalam adunan tepung tadi dan gaulkan hingga sebati.
Panaskan minyak dalam kuali dan jemput sedikit-sedikti sebesar ibu kaki dan gorenglah hingga kuning.
Sabda Junjungan:
Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat.
Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian kerana
penerbitan w3buqh buku m3ng3nqi kebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaimam
Hamzah. Saya tidak mengetahui banyak tentang beliau, sehinggalah diketahui
kemudiannya beliau telah meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di
UM. Saudara beliau [Allahyarahmah Cik Gu
Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan keluarga kami, terutama Allahyarahmah
isteri saya, Asiah Yaacob.
Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang Lebih Baik
Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud a.s.Selalu Makan
Dari Hasil Usahanya Sendiri”: HR:Bukhary & Nasai
.
Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput, Pasir Tumboh,
0 comments:
Post a Comment