JEM NANGKA 3

>> Saturday, January 28, 2017









JEM NANGKA [3]


Dari Ceruk Dapur Cik Siti

Oleh:Karimah Zainab



Ramuan-ramuannya:
1 kati. gula
1 b nangka
1 pin air
2 helai daun pandan


Peraturannya:


Nangka dihaluskan. Kemudian masukkan daun pandan, air dan jerangkan ke api. Biarkan di api selama 45 minit. Masukan gula sedikit-sedikit sehingga sampai sebati, sambil mengacau-ngacau adunan jem tadi. Angkat apabila sudah perkat.


Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat. Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian kerana penerbitan sebuqh buku mengenai kebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaimam Hamzah. Waktu itu saya baru saja bertugas di Dian. Saya tidak mengetahui banyak tentang beliau,sehinggalah diketahui kemudiannya beliau telah meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di UM. Saudara beliau [Allahyarahmah  Cik Gu Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah Yaacob.


Alfatihah untuk semua yang telah perg.


Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang Lebih Baik Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud a.s.Selalu Makan Dari Hasil Usahanya Sendiri”; HR:Bukhary & Nasai
.


Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput, Pasir Tumboh,
Kota Bharu, Kelantan.




0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP