GORENG LIMPA [6]
>> Thursday, February 2, 2017
Dari Ceruk Dapur Cik Siti
Oleh:Karimah
Zainab
Ramuan-ramuannya:
1 kati limpa
1/2 cawan
minyak sapi/majerin
10 ulas
bawang putih dan merah
2 labu
bawang besar
5 biji buah
tomato
Halia yang
dihiris sebesar ibu jari tangan,kicap, asam limau nipis, aji no moto, ubi
kentang 3 biji di hiris setebal jari. Daun kucai.
Peraturannya:
Bersihkan
limpa dan rebuskan sehingga empok. Potongkan sesuka hati, atau empat segi.
Panaskan
minyak dan masukkan bahan yang digiling- halia, lada hitam dan garam. Masukkan
juga bawang merah dan putih bergiling.
Potongkan
kentang nipis-nipis, gorengkan bersama-sama limpa sampai empok. Bila empok
masukkan aji no moto, kicap, daun kucai, buh t omato dan bawang besar.
Kacau-kacau semasa menggoreng.
Angkat
setelah dirasa masim masamnya.
Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat
masyarakat. Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian
kerana penerbitan sebuqh buku mengenai kebudayaan, karyanya bersama dengan
Sulaimam Hamzah. Waktu itu saya baru saja bertugas di Dian. Saya tidak
mengetahui banyak tentang beliau,sehinggalah diketahui kemudiannya beliau telah
meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di UM. Saudara beliau
[Allahyarahmah Cik Gu Nik Fatimah Abdul
Karim] rapat dengan keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah
Yaacob.
Alfatihah untuk semua yang telah pergi.
Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang
Lebih Baik Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud
a.s.Selalu Makan Dari Hasil Usahanya Sendiri”& HR:Bukhary & Nasai
.
Lorong Masjid al-Qasimi,
0 comments:
Post a Comment