KUZI [9]

>> Monday, February 6, 2017






KUZI [9]


Dari Ceruk Dapur Cik Siti

Oleh: Karimah Zainab


Rempah-rempah untuk seekor ayam besar:

1 Sudu teh jintan putih
1 sudu teh adas manis
2 inci kulit kayu manis
30 biji lada sulah
13 biji pelaga hindi
13 kuntum bunga cengkeh
1 inci lengkuas kering
1 inci halia kering
1 kuntum bunga lawang
4 biji cabai
3 kelopak bunga pala
½ buah pala
1 pengepit zat parang
3 labu bawang besar
1 labu bawang putih
1 cawan tomato
½ tin kecil minyak sapi
½ tin kecil susu cair
Sejemput buah zabit
Sedikit garam, gula, bara tempurung, asam limau nipis, buah badam dan telur.

Peraturannya:

Ayam dipotong kepala dan kaki, kemudian belah sedikit di punggungnya, keluarkan sekalian perut di dalamnya, kemudian dicuci sampai bersih. Selepas itu tumbuklah bawang putih dan zat parang, setelah hancur sapulah di merata-rata tubuh ayam itu dan tinggalkanlah begitu sekejap.

Rempah-rempah yang 12 perkara itu hendaklah digiling sehingga hancur. Telur dan buah badam direbus dan dikupas kulitnya. Dan buah badam itu dibelah empat. Asam limau nipis dikupas kulit juga. Hati dan pedal ayam serta buah badam dan bawang besar itu tadi kenalah dipotong halus, sekadar sebesar hujung jari, asam limau nipis tadi hendaklah diperahkan, dan campurkan airnya dengan susu, rempah-rempah yang telah digiling tadi campur dengan susu, zabit, bawang besar, buah badam, serta juga hati dan pedal, bubuh sedikit garam dan gula. Kemudian dipukul sampai rata. Apabila sudah rata kecapkan sedikit supaya terasa sederhana.

Ambil sedikit minyak sapi bubuh di tengah-tengah ramuan itu dan selepas itu letakkanlah sedikit bara tempurung di atasnya. Kemudian ditudung sekejap. Bara itu hendklah dibiarkan begitu dan bolehlah dikeluarkan apabila apinya padam. Sesudah itu ramuannya hendaklah dikurangkan sehingga masak, masukkanlah ramuan itu sekali dengan telur ke dalam perut ayam lepas itu barulah dijahit.

Setelah selesai letaklah kuali ke api dan bubuh minyak sapi. Apabila minyak itu panas masukkanlah ayam itu ke dalam kuali. Apabila separuh kuning angkatlah ayam itu. Dan letakkan kuali yang lain pula untuk merebus ayam itu dan selepas itu bubuhlah ayam yang berserta dengan air sebanyak seberapa yang patut, tomato dan minyak yang baki dari kuali yang mula-mula tadi, dan rebus sampai daging ayam itu lembut.

Masakan secara ini tidak berkehendakkan kuah yang banyak dan apabila kuah itu beransur kering hendaklah dibubuhkan sedikit garam, barulah diangkat untuk dihidangkan.


Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat. Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian kerana penerbitan sebuqh buku mengenai kebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaimam Hamzah. Waktu itu saya baru saja bertugas di Dian. Saya tidak mengetahui banyak tentang beliau,sehinggalah diketahui kemudiannya beliau telah meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di UM. Saudara beliau [Allahyarahmah  Cik Gu Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah Yaacob.

Alfatihah untuk semua yang telah pergi.

Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang Lebih Baik Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud a.s.Selalu Makan Dari Hasil Usahanya Sendiri”> HR:Bukhary & Nasai
.
Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput,Pasir Tumboh,
Kota Bharu, Kelantan
. 




0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP