NASI DAGANG [7]

>> Saturday, February 4, 2017




NASI DAGANG [7]

Dari Ceruk Dapur Cik Siti

Oleh:Karimah Zainab

Ramuan-ramuannya:
1 gantang beras lembut [sejenis beras khas untuk nasi dagang]. Ataupun kalau sukar mencarinya campurlah beras pulut satu bahagian dengan dua bahagian beras jemah [biasa].

2 biji kelapa- diparut atau dikukur, perah ambil santannya, asingkan santan dengan patinya.

14 ulas bawang merah – dimayang halus.

Halia merah sebesar ibu jari dihiris nipis-nipis kemudian dimayam halus-halus.

Sedikit halia dibasuh, garam dan gula secukupnya.

Peraturannya:
Beras dibersihkan kemudian direndam bersama halia selama satu jam lamanya, kemudian buangkan airnya, kukuslah hingga masak, apabila masak angkatlah serta gaulkan dengan santannya sehingga rata betul lepas itu kukus sekali lagi setelah wapnya naik angkatlah  dan gaul sekali lagi dengtan pati santan serta bawang dan halia yang telah dimayam tadi.

Bahan Lauknya:
1 ekor ayam
Rempahnya:
2 camca rempah
1 camca teh jintan manis
5 kuntum bunga cengkeh
6 biji buah pelaga
7 inci lada kering
½ inci kulit kayu manis
Serai, lengkuas dan kelapa kering, gula [serba sedikit]. Rempah-rempah ini semuanya digiling.

Penumisnya minyak kelapa sedikit, 7 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih.

Peraturannya:

Ayam dibersihkan dan dipotong-potong, kemudian digaulkan dengan rempah.

Jerangkan periuk ke api, panaskan minyak serta dimasukkan bawang putih dan merah yang telah dimayam tadi, gorengkan sampai kuning, masukkan garam yang telah digaul rempah.

Masakkan sehingga airnya kering barulah dibubuh santan di dalamnya, dan garam secukup rasa.

Kalau ada, bila hendak angkat masukkan lada hidup sebiji, angkatlah dan hidanglah panas-panas.

Catatan: Allahyarhmah. Seorang penggiat masyarakat. Saya mengenali beliau ketika dia berurusaan dengan Percetakan Dian kerana penerbitan sebuqh buku mengenai kebudayaan, karyanya bersama dengan Sulaimam Hamzah. Waktu itu saya baru saja bertugas di Dian. Saya tidak mengetahui banyak tentang beliau,sehinggalah diketahui kemudiannya beliau telah meninggal dunia. Khabarnya beliau pernah berkhidmat di UM. Saudara beliau [Allahyarahmah  Cik Gu Nik Fatimah Abdul Karim] rapat dengan keluarga kami, terutama Allahyarahmah isteri saya, Asiah Yaacob.

Alfatihah untuk semua yang telah pergi.

Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang Lebih Baik Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud a.s.Selalu Makan Dari Hasil Usahanya Sendiri; HR:Bukhary & Nasai
.

Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput,Pasir Tumboh,
Kota Bharu, Kelantan.



Tambahan:
Kebanyakan nasi dagang yang kita beli/makan di kedai makan hari ini tidak menjadi- mungkin terlalu keras atau mungkin terlalu lembik.

Terlalu keras kerana tidak cukup dimaka atau dikukus, dan terlalu lembek kerana terlalu lama dimasak/dikukus, atau beras tidak cukup sesuai.

Tidak ada rasa nasi dagang, kerana tidak cukup santan yang digunakan-kadang-kadang tawar hambar kerana tidak cukup garam, atau terlalu manis kerana berlebihan gula.

Kadang-kadang terlalu banyak halba digunakan, sehingga setiap supapan termamah hala, sedangkan halba digunakan untuk mengurangkan rasa mau atau muak.

Ini semua berlaku kerana pengusahanya tidak cukup ilmu yang dipelajari, atau terlalu mengejar keuntungan dengan mengurangkan bahan-bahan yang sepatutnya.

Sekian.
Pondok Rahmat

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP