DAUN KESUM
>> Friday, February 10, 2017
DAUN KESUM
nasi kerabu
Kesum ialah sejenis tumbuhan yang boleh dimakan sebagai ulam atau dijadikan bahan masakan dan juga boleh digunakan untuk menwari beberapa jenis penyakit.
Orang-orang tua kita
telah lama menggunakan kesum untuk merwat beberapa jenis penyakit, antaranya:
Ubat Tidak Hadam;
daun kesuim direbus dan diminum airnya.
Menghilang
kelumumur: daun kesum ditumbuk dan diamnbil daunnya yang berlendir, lalu
dicacampur dengan sedikit air, kemudian disapukan di kulit kepala yang
berkelumumur. Biarkan selama beberapa minit, kemudian cucilah dengan air biasa.
Di sesetengah tempat
pula air kesum yang direbus diminum oleh ibu-ibu yang baru lepas bersalin
sebagai minuman dalam pantang.
Menghilang Panau:
Ambil daun kesum sekadar yang perlu, diikat kemas-kemas dan di potong sedikit
hujungnya, kemudian dicelup ke minyak tana, sseteusnyan gosok-gosokkan pada
panau di badan, hingga kelihatan merah. Ulang beberapa hari hingga sembuh.
Berhati-hati jika panau di muka.
Kesum
Kesum ialah sejenis
tumbuan seperti rumput yang melata di permukaan bumi. Ia dipercayaai berasal
dari Asia Tenggara, seperti Malaysia, Indonesia, Thailand dan Vietnam dan
didapati tumbuh di negara-negara Tropikal.
Kesum seperti
pokok-pokok lainnya mempunyai nama nama sainnya iaitu polygonum minus. Di Di samping itu namanya berbeza-beza antara
sebuah negara dan negara, seperti orang Inggeris mengenali dengan
panggilan Chinese Knotweed dan orang
Cina memanggilnya Du u ma lio.
Selain dari jenis
menjalar atas tanah, ada juga yang tinggi memanjat pokok-pokok lain. Semasa di
kampong dulu, iaitu Kampung Salor, saya sering melihat pokok kesum yang tinggi
tumbuh dalam parit yang berair agak dalam, dan pucuknya selalu meninggi di atas
air. Tapi hari ini saya tidak pernah melihatnya lagi. Ia mempunyai akar yang
banyak. Rasanya lebih pedas dari kesum yang melata di atas tanah. Bila air
surut pokokya rebah ke bumi, dan akan tumbuh akar-akar baru pada
batang-batangnya itu, dan ini melahirkan anak kesum baru.
Di negeri saya,
Kelantan nama penuh bukan kesum, tapi “daun kesum”, kalau disebut “kesum”,
tanpa daun mungkin ada orang yang tidak mengenalinya, atau terpaksa berfikir
sejenak untuk menentukan apakah kesum itu.
Daun kesum digunakan
untuk dijadikan sebahagian daripada masakan ikan masak pedas, terutama ikan
sungai. Rasanya masam lemak.
Ia juga digunakan
sebagai bahan untuk masakan laksa pinang.
Di Kelantan orang
menggunakan daun kesum untuk dijadikan ulam bersama nasi kerabu atau juga laksa
dan laksam yang berkuah. Daunnya dimayam halus-halus, dan biasanya dicampur
dengan ulam-ulam lain, seprti kacang cambah, kacang panjang, daun serai kayu
dan serai yang dimayam.
Dan ia juga dimakan
sebagai ulam biasa, bersama dengan nasi putih, seperti memakan ulam-ulam pucuk
lain juga.
Tapi hari ini,
anak-anak muda jarang suka makan berulam dari kesum kerana rasanya pedas
hangat.
Sekian,
Lorong Masjid al-Qasimi
Kg,Parit, Pasir Tumboh,
0 comments:
Post a Comment