SEBUAH KALIMAH YANG PENUH RESTU - ZAINAB - DALAM- SETANGGI KOTA BHARU X

>> Friday, September 20, 2013SETANGGI KOTA BHARU X


 
klik ke-9


INSYALLAH dalam ruangan ini kami akan siarkan sekumpulan puisi-puisi yang pernah disiarkan dalam akhbar MINGGUAN KOTA BARU di sekitar tahun 1960an-1970an.

Sepanjang tahun-tahun tersebut MKB merupakan akhbar yang berpengaruh dan digeruni di negeri Kelantan kerana penyiarannya yang berani, bebas dan telus.
 
Saya telah diamanahkan sebagai penerbitnya bagi pihak Syarikat DIAN untuk menguruskan penerbitan mingguan itu oleh Ustaz [Datok] Yusuf Zaky Yaacob tuan punya Syarikat DIAN. Malah saya adalah segala-galanya untuk MINGGUAN KB.

Dalam penyiaran puisi-puisi ini kami tidak membuat apa-apa penilaian dan berhasrat untuk menyiarkan semua puisi yang pernah kami siarkan dalam MKB yang ada dalam simpnan kami. Kami juga tidak memilih mana-mana puisi yang patut disiarkan dahulu atau yang mana kemudian, ia hanya tergantung kepada mana-mana puisi yang kami temui dalam pencarian itu yang ada dalam simpanan kami.

Kami percaya para penyair yang memberi sumbngan-sumbangan  tersebut pada masa itu masih lagi muda, dalam sekitar usia belasan atau puluhan tahun, dan ada di antaranya masih lagi berkarya sampai ke hari ini.

Salah satu tujuan utama saya mengumpul dan menyiarkan kembali puisi-puisi ini ialah untuk mengekalkan segala hasil sumbangan mereka supaya tidak pupus hilang  dan ditelan masa untuk dijadikan tatapan dan nilaian genarasi baru dan akan datang.

Kami harap penyiaran puisi-puisi ini mendapat restu daripada para pengkaryanya, dan sementara itu sambutlah salam hormat dari kami.

Selamat membaca.
Mohd Zain Saleh

Mengisi Setanggi KOTA BHARU X kali ini kita siarkan sebuah puisi karya  ZAINAB yang bejodol SEBUAH KALIMAH YANG PENUH RESTU. Salam hormat dari saya dan selamat membaca.


SEBUAH KALIMAH YANG PENUH RESTU

Malam merintih sedu kecewa

Di lautan hati nan lara

Aduh tertikam aku duri di sukma

Gerangan apa malam berhantu

Apa hampa cintaku.

Perasaan memamah kalbu

Ke lautan mana? Ke hutan mana?

Kau kan bawa secebis hatiku

Seorang penyair berhati muda.

Yang meniup nyanyian merintih senja

Jika begini nasib diri  meminta

Terimalah senyumanku

Dekatlah......balutilah selimutmu

Bisiklah sebuah kalimah yang penuh restu

Bulan dan bintang nanti tersenyum

Jauh di kemuncak gunung nan tinggi

Aman selama-lamanya.


ZAINAB

Madrasah Ar-Rahman
Kubang Kerian.
0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP