NORHISHAM MUSTAFA- TANAH SEBERANG- DALAM SETANGGI KOTA BHARU

>> Thursday, September 12, 2013SETANGGI KOTA BHARU VII

Dalam ruangan ini Insyallah kami akan siarkan sekumpulan puisi-puisi yang pernah disiarkan dalam akhbar MINGGUAN KOTA BARU di sekitar tahun 1960an-1970an.

Sepanjang tahun-tahun tersebut MKB merupakan akhbar yang berpengaruh dan digeruni di negeri Kelantan kerana penyiarannya yang berani, bebas dan telus.
 
Saya telah diamanahkan sebagai penerbitnya bagi pihak Syarikat DIAN untuk menguruskan penerbitan mingguan itu oleh Ustaz [Datok] Yusuf Zaky Yaacob tuan punya Syarikat DIAN. Malah saya adalah segala-galanya untuk MINGGUAN KB.

Dalam penyiaran puisi-puisi ini kami tidak membuat apa-apa penilaian dan berhasrat untuk menyiarkan semua puisi yang pernah kami siarkan dalam MKB yang ada dalam simpnan kami. Kami juga tidak memilih mana-mana puisi yang patut disiarkan dahulu atau yang mana kemudian, ia hanya tergantung kepada mana-mana puisi yang kami temui dalam pencarian itu yang ada dalam simpanan kami.

Kami percaya para penyair yang memberi sumbngan-sumbangan  tersebut pada masa itu masih lagi muda, dalam sekitar usia belasan atau puluhan tahun, dan ada di antaranya masih lagi berkarya sampai ke hari ini.

Salah satu tujuan utama saya mengumpul dan menyiarkan kembali puisi-puisi ini ialah untuk mengekalkan segala hasil sumbangan mereka supaya tidak pupus hilang  dan ditelan masa untuk dijadikan tatapan dan nilaian genarasi baru dan akan datang.

Kami harap penyiaran puisi-puisi ini mendapat restu daripada para pengkaryanya, dan sementara itu sambutlah salam hormat dari kami.

Selamat membaca.
Mohd Zain Saleh

Mengisi Setanggi KOTA BHARU VII kali ini sekali lagi kita siarkan sebuah puisi karya NOR HISHAM MUSTAFA yang berjodol TANAH SEBERANG. Dengan ini sudah dua buah puisi beliau kita tempatkan di Setanggi ini:

TANAH SEBERANG

Aduhai teluk tanah Perca dan di dadamu
Dialah kutemu anak manis senyumnya empok.
Bergetar kelopak rasa diolah kasih sekelip mata
Yang terlekat sesaat cuma.

Yang dijalin adalah satu keampunan
Diburu oleh sebuah hati yang selalu termenung
Membikin semua jadi tidak menentu
Dan lagakmu melemaskan dadaku

Hari ini hati manismu kejengok
Esok ia akan kukucup
Yang lusanya akan kuhirup
Dan seluruhnya ia akan kupeluk
Untuk setinggi zaman.

Kiranya peristiwa ini satu kebetulan
Di mana hatiku dan hatimu telah dikosongkan
Dan kita pasti akan membuat satu sumpah
Bahawa darahmu darahku
Sama warna sama asalnya
Hingga nikmat madunya
Akan sama-sama kita kecapi.


NOR HISHAM MUSTAFA
0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP