KOLEH KACANG
>> Thursday, March 2, 2017
KOLEH KACANG
Dari Ceruk Dapur Cik Siti
Bahan-bahan:
300 gram
kacang hijau,digiling/tumbuk menjadi tepung.
150 gram
manisan atau gula melaka.
150 gram
gula pasir
1 biji
kelapa diparut/kukur dan diperah dengan 5 cawan air
2 helai daun
pandan
2 biji
kelapa, diperah diambil santan dan ditanak hingga keluar “tahi minyak”
Garam
secukup rasa.
Cara
Masakkan
manisan/gula melaka dengan sedikit air, dan masukan daun pandan yang
dicaing-caing. Setelah mendidih padamkan api, biarka ia sejuk dan buangkan daun
pandan.
Gaul santan
dengan tepung kacang, air, gula dan garam, dan masakkan dengan api yang
sederhana hingga pekat.
Kemudian
masukkan ke dalam loyang dan taburkan “tahi minyak” tadi ke atasnya. Biarkan ia
sejuk.
Hidang dan
nikmatilah.
Maksud Sabda Junjungan
“Tidak Ada Makanan Yang Dimakan Seseorang
Lebih Baik Daripada Hasil Usahanya Sendiri. Dan Sesungguhnya Nabi Daud
a.s.Selalu Makan Dari Hasil Usahanya Sendiri”: HR:Bukhary & Nasai
.
Lorong Masjid al-Qasimi,
0 comments:
Post a Comment