Peristiwa Bulan MEI

>> Friday, June 18, 2010

PERISTIWA BULAN MEI

Insyallah kita akan berusaha mengisikan ruangan ini dengan berbagai-bagai peristiwa penting yang berlaku di setiap bulan di sepanjang tahun dalam dunia Islam dari sejak hingga sekarang. Semoga memberi manfaat.29 Mei 1453 M

Konstantinapole Jatuh Ke tangan Umat Islam

Konstantinapole sebuah bandar pelabuhan di Turki yang terletak di Selat Bosphorus.

Pada masa dahulu Konstantinapole adalah ibu kota kepada Emapayar Bizantin berabad-abad lamanya dan merupakan kota yang terkaya di Eropah pada masa itu.

Kemudian kota Konstantinapole dijadikan ibu kota kepada kerajaan Daulah Islamiah Uthmaniah Turki, dan dikenali dengan nama Istambul.

Di kota ini terdapat kira-kira 800 buah masjid, dan yang paling cantik ialah masjid St. Sopia, asalnya sebuah gereja yang dibina antara tahun 532-538 M kemudian ditukar menjadi sebuah masjid dalam zaman pemerintahan Daulah Uthmaniah Turki. Tapi bila Daulah Uthmaniah digulingkan, dan Kamal Attaturk yang pro Yahudi memegang tampuk kekuasan di Turki, dia telah menukar masjid itu menjadi sebuah muzium hingga ke hari ini.

Dalam zaman pemerintahan Kristian Bizantin, kota Konstantinapole dilindungi oleh benteng-benteng pertahanan yang menakjubkan dan mungkin logiknya tidak mungkin dapat ditumpaskan pada zaman itu.

Kota ini dibina dalam bentuk tiga segi, dua bahagian daripadanya menghadap Selat Bosphorus dan Laut Marmara, sementara satu bahagian lagi menghala ke daratan yang dilingkungi oleh benteng yang amat kukuh.

Kota itu di sebelah luarnya dilingkungi oleh sebuah parit besar, dalamnya 10 meter, dan lebernya 60 meter. Kota itu juga dikelilingi oleh dua lapis tembok, tembok sebelah luar tingginya 7.2 meter dan tebalnya 10 meter, sementara tembok sebelah dalamnya setinggi 12.19 meter dan tebalnya 15 meter.

Sepanjang tembok itu pula didirikan menara kawalan setinggi 60 meter, dan dikawal oleh 400 batalion tentera terlatih di sepanjang masa.

Pada logiknya dengan keadaan kawalan yang sebegitu rupa, kota itu tidak mungkin dapat diceroboh atau ditumpaskan.

Namun begitu kota Konstantinapole telah jatuh ke tangan seorang pemimpin Islam yang ulung, Sultan Muhammad bin Murad dari Daulah Islamkiah Uthmaniah yang terkenal dengan gelaran Sultan Muhammad al-Fatih pada 29 Mei 1453, setelah mengepungnya selama kira-kira hampir 2 bulan, iaitu mulai pada pada hari Khamis 5 April, 1453. Segala halangan dan tembok-tembok yang dibina oleh kerajaan Bizantin yang kukuh itu dapat dirobohkan dengan menggunakan teknologi canggih yang dimiliki oleh pakar-pakar ketenteraan Sultan Muhmmmad al-Fatih.

Ratusan tahun sebelum itu Baginda Rasulullah saw. pernah bersabda menyatakan bahawa pada suatu masa nanti kota itu akan jatuh ke tangan umat Islam menerusi seorang pemimpin dan pemerintah tentera yang terbaik di sepanjang zaman, Sebelum itu memang telah dilakukan berbagai-bagai percubaan untuk menawan kota itu tapi tidak pernah berjaya sehinggalah kemunculan Sultan Muhammad al-Fatih dan tenteranya menyerbu kota yang penting itu, dan berjaya menawannya dan memerintahnya menurut Islam dengan Mahabbah dan Harmoni.

Allahuakhbar!

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP