LIDI KEHILANGAN PENYAPU

>> Wednesday, May 2, 2018










                 LIDI  KEHILANGAN PENYAPU


                                   Seberkas Harganya Kurang 20 sen lima ringgi




LIDI ialah sebahagian daripada pokok nyiur atau kelapa yang menjadi tulang kepada daun daunnya yang melekat di pelepahnya yang keluar daripada bahagian atas batang sepohon pokok kelapa.

Lidi itu tulang kecil berfungsi pada daun daunnya, sementara pelepah itu pula tulang belakang yang besar di mana lidi lidi daun daunnya melekat , sementara pelepah itu pula melekat pada batang pokok nyiur di sebelah paling atas.

Keadaan daunnya pendek di bahagian pelepah sebelah atas, dan membesar arah ke tengah tapi memendek semula arah ke hujungnya yang tirus ke hujungnya.

Dalam masyarakat lama Melayu lidi kelapa ini mempunyai banyak kegunaannya, terutama sebagai pelengkap dalam makanan, dan juga digunakan dalam pemebelajaran di sekolah.

Penyapu Lidi

Kegunaan lidi yang populer dalam budaya Melayu ialah sebagai penyapu. Ia berguna untuk menyapu atas rumah [dalam rumah dan juga di bawah rumah [halaman rumah. Lidi itu diliring [dibuang daunnya, kemudian diikat bahagian bawahnya seberkas  seberkas dalam jumlah yang banyak untuk dijadikan penyapu.

Daun kelapa yang ditanggalkan dari lidi itu bila kering boleh digunakan sebagai unggun untuk menyalakan api, seperti membakar sampah.

Bila penyapu sabut wujud di pasaran, penyapu lidi terpaksa memberi ruang kepadanya, dan kemudian lahir pula alat alat pencuci yang lebih moden dengan menggunakan tenaga letrik, seperti mesin pencuci dan sebagainyai, maka makin kurang lidi yang digunakan.

Penggunaan lidi sebagai penyapu hari ini hampir sudah tidak ada lagi. Tambahan pula harganya mahal, seberkas lidi penyapu yang dulunya paling mahal berharga seringgit sahaja, tapi hari ini harganya sudah melambung naik menjadi lima ringgit.


Matematik

Pada masa dahulu lidi nyiur ini digunakan untuk membantu kanak kanak darjah rendah, khusus kelas satu untuk belajar mengira atau menghitung, atau belajar campur tolak.

Ibu bapa akan memotong lidi kira kira sepanjang jari telunjuk dalam jumlah yang  agak banyak dan membekalkan kepada anak anaknya yang masih kecil ke sekolah untuk digunakan ketika belajar ilmu campur dan tolak dengan cara yang mudah untuk difahami. Lidi lidi itu diikat sejambak biasanya dengan getah bulat.

Atau kalau tiada lidi, mereka akan memungut anak anak batu   yang kecil kecil dan cantik cantik untuk ilmu mengira, campur dan tolak. Walau bagaimanapun lidi lebih digemari kerana ia ringan dan bersih.

Karak

Pada masa masa lalu, lampu suluh atau lampu picit tidaklah mudah untuk diperolehi, justeru orang orang kampung yang ada keperluan untuk keluar rumah waktu malam yang gelap mereka biasanya menggunakan karak atau jamung yang diperbuat daripada daun kelapa, dan lidinya untuk menerangi jalan yang mereka lalu. Lidi lidi nyiur itu yang daunnya telah kering tanpa ditanggalkan dari pelepahnya  diikat kemas kemas pada pelepahnya itu, kemudian dicucuhkan dengan api untuk menyalakannya.

Atau boleh juga daun daun kelapa itu ditanggalkan dari pelepahnya kemudian diikat seberkas, dan di dicucuh dengan api di hujungnya. Justeru daun kelapa itu pendek pendek, ia hanya  boleh digunakan untuk pejalanan yang singkat sahaja kerana akan cepat habis terbakar sampai ke pangkal tempat  karak itu dipegang.



Menyapu Mengguna lidi




Pembungkus Nasi Belauk

Pada masa dulu nasi belauk dibungkus dengan daun pisang, biasanya daun pisang benggala yang lebih tahan koyak. Secebis daun pisang sebesar dua jari dibuat semacam cawat pembungkus nasi itu, dan di atas cawat itulah  lidi yang pendek dan tajam  dicucuk  menembusi  sampai ke daun pisang   pembugkus nasi sebelah bawahnya. Lidi itu dicucuk dua kali sehingga hujung kiri dan kanannya boleh kelihatan dari satu arah sahaja.

Tapi bila nasi dibungkus dengan kertas akhbar terpakai penggunaan lidi tidak digunakan lagi sebab sukar untuk dicucuk menembusi kertas pembungkusnya dan sebaliknya paku besi atau getah pengikat digunakan untuk mengikat pembungkus nasi itu supaya tidak terbuka dan nasi tidak tumpah. Ini berlaku bila daun pisang menjadi mahal harganya dan akhbar akhbar terpakai jauh lebih murah.

Kemudian timbullah pula di pasaran pembungkus pembungkus makanan, termasuk pembungkus nasi yang diperbuat daripada polistring yang lebih cantik dan selesa dipergunakan. Maka  dengan itu penggunaan akhbar akhbar terpakai sebagai pembungkus nasi menjadi merosot. Walau bagaimanapun keselamatan penggunaan polistring sebagai pembungkus makanan masih terus menjadi pertikaian.

Nasi Dagang

Di samping nasi belauk, nasi dagang juga menggunakan lidi pada pembungkusnya. Nasi dagang dibungkus dalam bentuk kon dan dicucuk lidi di bahagian atasnya.

Demikian juga pulut pagi, ia dibungkus dengan daun pisang dalam bentuk kon dan dicucuk dengan lidi di bahagian atasnya supaya tidak terbuka.

Nasi tumpang juga dicucuk dnegan lidi di bahagian lipatan atas konnya supaya tidak terbuka.

Pada masa yang lalu, semua nasi nasi itu dibungkus dengan cara yang berlainan tidak seperti hari ini, justeru dengan melihat pembungkusnya sahaja pun pembeli dapat  mengetahui nasi apa di dalamnya tanpa perlu bertanya kepada penjualnya.

Temelong

Ada sesetengah kueh tradisional menggunakan temelong, iaitu sejenis bekas yang berbentuk empat persegi yang diperbuat daripada cantuman daun pisang yang menggunakan lidi untuk mengikatnya. Antara kueh kueh yang menggunakan temelong ialah tepung pelita. Tapi sejak kebelakangan penggunaan daun pisang telah merosot sebaliknya bekas plastik pula digunakan, dan ini mengurangkan penggunaan lidi.

Penyucuk Satai

Pada masa lalu lidi digunakan sepenuhnya sebagai penycuk satai. Ketulan ketulan daging atau daging ayam yang dipotong kecil kecil itu dicucuk  dengan lidi supaya mudah dibakar dan juga dimakan, kemudian di curahkan kuah satai ke atasnya.

Di samping itu jika satai itu dihidangkan bersama dengan ketulan ketulan nasi kapit [himpit [, lidi itu digunakan sebagai gerpu untuk menyucuk nasi kapit kemudian dicicah ke dalam kuah satai untuk dimakan.

Kemudian bila timbul lidi lidi yang diperbuat dari buluh buluh yang dihaluskan di pasaran, dan murah harganya, maka penggunaan lidi nyiur sebagai penycucuk satai menjadi merosot, malah hampir pupus.

Penyucuk Ikan

Ikan ikan yang hendak dibakar berekor, seperti ikan kembung [temenung, ikan selar, terutama jika hendak dimasak percik akan dicucuk terlebih dulu memanjang dari bahagian bawah kepala ikan sampai ke ekornya untuk mencegahnya daripada patah ketika dibakar atau ketika hendak dijual atau dimakan.

Kemudian bila ikan itu hendak diletak dalam pinggan hidangan untuk dimakan lidi itu  terlebih dulu  akan ditarik untuk dikeluarkan dari ikan. Adalah dianggap tidak sopan megangkat ikan yang masih berlidi untuk dihidangkan kepada tetamu.

Penyucuk Pulut Lepa

Pulut yang dibakar ada dua jenis, iaitu pulut bakar yang bulat pipis rupanya, dan sejenis lagi pulut lepa yang panjang keadaannya; di dalam pulut lepa ini yang dibungkus dengan daun pisang diisikan dengan inti yang terdiri dari sambal daging, sambal ayam atau sambal ikan atau pun paling kurang sambal kelapa. Lidi digunakan untuk menyucuk bahagian ekor dan kepala pulut lepa itu supaya tidak terbuka.

Tapi hari ini penggunaan lidi hampir telah pupus, kerana sebagai gantinya pengusaha menggunakan dawai stapel untuk  mengganti lidi.

Alat Menangkap Udang

Orang orang kampung menggunakan lidi sebagai alat untuk menangkap udang. Lidi lidi itu dicucuk dengan buku buku kecil isi kelapa yang dibakar kemudian dipacak berhampiran dengan gigi air sungai dan ditinggal beberapa jam pada waktu malam, kemudian orang itu datang semula untuk menangkap udang udang yang sedang memakannya dengan menggunakan serkap yang diperbuat daripada buluh.



Nasi bungkus tanpa lidi atau paku




Menangkap Burung

Pemikat pemikat burung biasanya menggunakan lidi untuk disapukan dengan getah pemikat untuk menangkap burung yang akan melekat pada bulu bulunya bila burung itu hinggap kerana tertarik kepada umpan seperti makanan atau burung sejenisnya yang dijadikan umpan untuk menarik burung datang menghampirinya.

Pncolek Gigi

Ada sesetengah orang selepas makan terpaksa mencongkel atau mencolek giginya untuk menanggalkan sisa sisa makanan yang melekat pada giginya. Pada masa yang lalu lidi kelapa digunakan sebagai alat pencungkil gigi. Tapi kemudiannya pencongkel gigi daripada buluh mengganti pencongkel gigi lidi yang diperbuat secara besar besaran di kilang kilang khusus.

Lain lain Lidi

Selain dari lidi daun kelapa yang banyak gunanya itu dalam budaya Melayu itu, ada benda benda  lain dinamakan lidi kerana bentuknya yang kecil atau halus dan panjang, antaranya ular lidi, iaitu sejenis ular kecil yang tidak berbisa, dan lidi basikal iaitu lidi yang digunakan pada ril atau roda basikal.

Tapi hari ini lidi telah lama ditinggalkan dalam masyarakat Melayu kita kerana perkembangan moden yang sentiasa berkembang maju.

Demikianlah lidi telah kehilangan penyapu dalam masyarakat Melayu moden kerana diganti dengan bahan bahan baru yang lebih mudah dan murah diperolehi.


Lorong Masjid al Qasimi,
Kg. Kubang Siput, Pasir Tumboh,
Kota Bharu, Kelantan.







0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP