BEKAS TEMBAKAU SONGEL

>> Wednesday, May 18, 2016







BEKAS TEMBAKAU SONGEL



Masyarakat Melayu kita zaman dulu, baik lelaki atau perempuan suka makan sirih. Daun sirih yang dimakan itu pilih dari daun-daun yang elok dan dimakan dengan kapur, pinang yang diracit, dan gambir.Gambir rasanya panas, dan memerahkan merah air liur. Kapur pula rasasnya panas.

Justeru itu mereka mempunyai alat yang khas untuk meletak sirih yang mereka makan itu dipanggil cerana, bekas kapur, bekas gambir dan sebagai tambahan bekas tembakau.





Untuk meracit buah pinang yang keras itu pula mereka guna alat yang tajam yang dipanggil kalkati yang diperbuat dari besi. Buah pinang itu ada yang dimakan segar, dan ada juga yang dijeruk terlebih dulu untuk mencegahnya dari kering dan memanjang usianya dari musnah.

Bila ada tetamu yang bertandang ke rumah cerana sirih inilah yang diangkat terlebih dulu sebelum dihidangkan  minuman.

Selain dari alat-alat tersebut, mungkin ada lagi alat tambahan iaitu untuk diisi dengan tembakau. Kerana biasanya pemakan-pemakan sirih itu menggunakan tembakau untuk disongel atau disentil ketika memakan sirih.

Temabakau itu digunakan untuk mencucui gigi, dan airnya yang merah itu mungkin ditelan atau diperah buang kalau tidak ingin ditelan.

Bersama ini kita kembarkan sebuah alat penyimpan tembakau, yang telah agak lama usianya.






Kepada sesiapa yang berminat dengan alat ini, terutama, peminat-peminat barang antik sila hubungan kami. Jika ada persetujuan bersama kami sedia melepaskannya.

Sila hubungan kami di Pondok Rahmat, Blog, Face Book atau Email.

Lorong Masjid al-Qasimi,
Kg. Kubang Siput, Parit,
Paasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan.



0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP