MAHKAMAH HAIWAN

>> Thursday, April 23, 2015
MAHKAMAH HAIWAN


 Kes Pertama: Kucing

Seorang kawan saya bercerita:


“Saya tinggal di sebuah kawasan perumahan yang kecil. Seperti biasa saya mempunyai jiran. Jiran saya itu bukan sahaja manusia, tapi juga binatang-binatang perliharan. Ia beberapa ekor kucing peliharan jiran sebelah rumah saya”.


“Jiran-jiran saya yang berekor ini suka sangat membuat masalah kepada kami sekeluarga. Mereka datang ke rumah saya untuk kencing dan berak hampir setiap hari sejak beberapa tahun yang lalu. Yang menjadi mangsa tempat berak mereka ialah  halaman rumah, dan yang menjadi tandas kencing mereka biasanya ialah kasut-kasut, selipar, dan tayar kereta dan motor”.


“Kadang-kadang.kalau pintu rumah terbuka dicurinya naik rumah dan kencing atas  karpet, atau tilam dan mencuri makanan di dapur”.                                     Sedang berihat

Tuan kucing memang tahu perangai kucing-kucing mereka tapi setakat ini belum apa-apa tindakan yang diambil oleh mereka. Sebaliknya kamilah yang terpaksa bersabar memendam rasa”.


Dia mengeluh.


Bolehkah kucing-kucing itu didakwa di mahamah?


Kes Kedua Itik:


Seorang kawan lagi memberitahu:


“Saya tinggal di kawasan pinggir bandar, di keliling oleh rumah orang-orang kampung. Jiran sebelah rumah saya, orang kampung, dia suka pelihara itik. Itik-itik itu dilepaskannya berkeliaran di merata-rata tempat, sampai ke halaman rumah jiran”.


“Tahulah iktik bukan sahaja suka menyudu air-air yang kotor, tapi juga sering melepaskan najis, yang biasanya cair. Itulah yang dilakukan oleh jiran saya sang itik itu dari masa ke masa. Saya dah beritahu jiran pemelihara itik-titik itu, apa dia kata, “Kenapa? Orang pelihara itik, tidak tambat macam pelihara kambing?”.


Apa nak buat?


Boleh itik-itik itu didakwa?


Kes Ketiga Ayam:


Seorang kawan lagi berkhabar:


“Saya tinggal di rumah Quarter kerajaan. Oleh itu semua yang tinggal di perumahan ini adalah kakitangan kerajaan”.


“Ada seorang jiran kami suka memlihara ayam. Ayam-ayam itu jarang direbankan, tapi dibiarkan berkelana  ke mana-mana, terutama ke rumah jiran, dan jiran yang paling dekat dengannya ialah rumah saya”.


“Kegemaran ayam bukan sahaja, mengais-ngais, tapi berak di merata-rata tempat. Baunya boleh tahan juga, terutama tahi ayam moner. Kalau terpijak kasut dan naik kereta, sudahlah, macam terpijak tahi kucing jugalah”.


“Biasanya bila ayam berada di rumah saya, saya keraskan suara berkata, “Ayam siapa ni dah berak?”. Tujuan saya untuk memberitahu jiran pemeliharan ayam itu”.


INI ADALAH TINDAKAN YANG DIAMBIL OLEH KAWAN-KAWAN  SAYA YANG LAIN KETIKA MENGHADAPI MASALAH YANG SAMA, TAPI TIDAK SAYA CERITAKAN KEPADA KAWAN-KAWAN YANG DIHIMPIT MASALAH TADI. DAN SAYA JUGA TIDAK MEMINTA MEREKA MENGIKUTI JEJAK KAWAN-KAWAN SAYA INI.


Pertama, Masalah Kuing


Pada suatu hari jiran pemelihara kucing itu sibuk mencari dua ekor kucingnya telah hilang. Mereka bertanya jiran-jirannya jika ada ternampak kucing-kucing tersebut. Tapi tidak ada siapa yang tahu.


Sebenarnya kucing-kucing itu telah ditangkap oleh kawan yang tidak tahan lagi dengan air kencing dan tahinya, lalu dimasukkan ke dalam guni dan dibuangnya jauh-jauh dari situ tanpa diketahui oleh sesiapa pun.


Katanya kucing-kucing itu dibuangnya di tempat yang selamat. Lagi pun kucing itu hanya kucing biasa, yang tidak dijual di pasaran pun..


Kedua:Masalah Itik


Pada suatu hari jiran pemelihara itik itu, ketika dia hendak membuka pintu pagar rumahnya terkejut melihat dua ekor itiknya tergantung kepala ke bawah di pintu pagar rumahnya. Bila diperiksa ternyata itik telah disembelih.


Yang sebenarnya kawan saya itu yang tidak tahan dengan gangguan itik dan tahinya  telah menangkap dua ekor itik jiranya lalu menyembelihnya, kemudian mengikat kaki itik itu dengan tali dan menggantungnya di pintu pagar jiranya.


Sejak itu dia boleh hidup aman tanpa gangguan itik.


Masalah Ketiga, Ayam


Pada suatu hari kawan saya itu telah menangkap salah ekor daripada ayam-ayam jiran yang sedang berkeliaran di halaman rumahnya. Ayam yang ditangkap itu disembelih, dan diberikan kepada isterinya supaya dimasak dengan masakan istimewa.


Kemudian dia meminta isterinya menghantar ayam yang telah dimasak itu ke rumah jiranya yang menyambutnya dengan gembira.


Tapi pada petangnya dia dapati seekor daripada ayam-ayamnya itu tidak balik-balik ke rumah.


Sejak itu dia tidak lagi melepas ayam peliharannya dan selamatlah kawan saya tadi..


Mendakwa


Hari ini jika wujud apa-apa masalah antara manusia dan haiwan, maka tuan empunya haiwan akan didakwa. Seperti jika ada anjing-anjing pemeliharan mengiggit jirannya, maka tuan anjing itu akan didakwa dimahkamah dan jika didapati bersalah akan dijatuh hukuman kerana perbuatan anjingnya itu.


Demikian juga dengan haiwan-haiwan peliharan yang lain jika didapati menganggu kententerama jiran-jiran, maka. tuan haiwan itu boleh diadukan kepada pihak berkuasa, yang akan menentukan apa-apa tindakan yang wajar diambil.


Sejak akhir-akhir ini kita sering membaca berita-berita terutama dari luar negara, tentang pesalah manusia yang didakwa di mahkamah kerana menzalami haiwan, seperti menganiyai haiwan.


Selain itu yang sering kita dengar pula ialah manusia dihadapkan ke mahkamah kerana melakukan hubungan seks dengan haiwan-haiwan tertentu, seperti kuda, lembu atau anjing.


Biasanya jika didapati bersalah, lelaki buas seks dan tertarik dengan haiwan itu diperintah supaya tidak mendekati jenis haiwan yang mereka cerobohi atau daripada mendekati semua jenis haiwan, kerana dibimbangi akan merangsangkan nafsu seks songsangnya.


Boleh Didakwa


Tapi lain pula ceritanya dengan masa-masa yang lalu.


Ratusan tahun yang lalu, haiwan-haiwan yang didapati bersalah boleh terus didakwa, dibicarakan di mahkamah dan dijatuhkan hukuman oleh hakim jika didapati bersalah, termasuk dijatuhkan hukuman bunuh.


Pendakwaan terhadap haiwan oleh manusia ini berlaku di beberapa buah negara Eropah pada Zaman Pertengahan dulu.


Pendakwaan terhadap haiwan ini dikatakan berdasar kepada undang-undang yang terdapat Kitab Injil di mana Nabi Musa dikatakan berkata, “Jika seekor  sapi jantan menanduk seorang lelaki atau perempuan dan mereka mati, maka sapi itu hendaklah  direjam dengan batu dan dagingnya tidak boleh dimakan”.


Hiawan-haiwan yang pernah didakwa di mahkamah tersebut ialah kuda, tikus, babi, malah juga serangga dalam berbagai-bagai tuduhan.


Pada tahun 1266 mengikut laporan seekor babi di Fontenay-aux-Roses telah dihukum gantung setelah dibicara dan didapati bersalah.


Mengikut laporan, pada tahun 1445, sekumpulan kumbang telah didakwa di St. Julien atas tuduhan membinasakan sebuah ladang anggur.Tapi dikatakan oleh sebab kumbang-kumbang itu enggan hadir di mahkamah, maka kes itu terbengkalai dan mengecewakan kerana tidak dapat diselesaikan.


Dalam abad 16, seekor rama-rama telah dihadap dan dibicarakan di mahkamah di Sepanyol atas tuduhan merosakan  kain tapestri yang berharga. Rama-rama itu didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman bunuh dengan memancung lehernya.


Pada tahun 1314, seekor lembu telah dihadapkan ke mahkamah dan dibicarakan atas tuduhan menanduk seorang lelaki, dan lembu itu didapati bersalah, lalu dijatuhkan hukuman gantung.


Pada tahun 1457 di Perancis seekor babi betina dan anak-anaknya yang masih kecil telah dihadapkan ke mahkamah dan didakwa atas tuduhan membunuh dan memakan seorang kanak-kanak. Mereka didapati bersalah oleh hakim perbicaran dan dijatuhi hukum bunuh.


Tapi anak-anak babi itu terlepas dari hukuman kerana usianya masih muda.


Selain daripada dijatuhkan hukuman bunuh, haiwan-haiwan yang didapati bersalah itu juga dijatuhkan hukuman buang daerah, walaupun dikaktakan jarang berlaku.


Hari Ini


Kalau hari ini jika timbul masalah antara manusia dan haiwan, maka yang akan didakwa dan dibicarakan ialah tuan punya haiwan itu, jika dia bertuan, dan merekalah yang akan dibicarakan kerana menyebabkan  haiwan-haiwan itu membunuh manusia atau seumpamanya. Kalau haiwan-haiwan itu tidak bertuan, baiwan itu akan dirujuk kepada pihak berkuasa, untuk menentukan tindakan yang akan diambil, untuk membunuhnya atau menangkapnya untuk dipelihara.


Perkara seperti ini berlaku umpamanya bila harimau   membaham manusia atau haiwan-haiwan ternakan, atau gajah-gajah liar bila mereka merosakan ladang-ladang dan tanam-tanaman, atau ular-ular bila ia menyerang dan membunuh manusia, atau memakan ternakan berharga peliharan orang.


Hari ini andainya kalau mahkamah untuk membicara haiwan diadakan, maka binatang yang paling banyak akan didakawa dan dibicarakan mungkin tikus, nyamuk, harimau, ular dan gajah kerana menimpakan kerosakan kepada manusia dan harta benda mereka.


Buaya juga tidak akan terlepas dari dakwaan kerana sering membaham manusia yang berada dalam sungai tempat mereka berada.


Bagaimana kiranya anda dipilih dan dilantik menjadi hakim di mahkamah haiwan itu? Adakah anda bersedia menerimanya?


Makhluk yang selayaknya menjadi hakim di kalangan haiwan, ialah haiwan juga. Umpamanya dengan melatih beruk berlaku jujur ketika bertugas sebagai hakim. Dengan itu semua beruk-beruk akan bersih nama mereka dari tuduhan, “seperti berhakimkan beruk”.


Tapi jangan bimbang! Undang-undang yang telah berjalan selama berabad- abad di sebahagian besar negara-negara Eropah itu, iaitu dari abad ke-13 hingga abad ke-18 sudah tidak ada lagi sekarang. Undang-undang ini sudah tidak wujud lagi sejak muncul zaman moden, kerana tidaklah wajar mendakwa haiwan yang tidak berakal fikiran atas tuduhan jenayah dilakukannya.


Demikianlah ragam manusia.Kg.Parit, Pasir Tumboh,
Koa Bharu, Kelantan.0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP