MENCARI REZEKI DALAM MENCARI REDA ALLAH

>> Saturday, February 20, 2016MENCARI REZEKI DALAM MENCARI REDA ALLAH


Setiap hari dan setiap waktu, kita melihat manusia di sekitar kita bekerja. Mereka melakukan beraneka pekerjaan. Ada yang menjawat jawatan kerajaan, ada yang bekerja di syarikat-syariat swasta dan ada juga yang bekerja sendiri. Jika dalam sektor makan gaji banyak mempunyai bidang kerja, maka demikian juga dengan kerja sendiri. Banyak mempunyai jurusannya, bertukang, berkebun, berternak, bertani, berniaga dan bernelayan. Para petani bertugas di darat, sementara para nelayan bertugas di laut, menempuh ombak dan gelumbang untuk mencari sesuap rezeki.
Ada di antara mereka bukan sahaja bekerja di siang hari, tapi ada juga menyambung kerja di malam-malam hari, dengan berjualan di pasar-pasar malam. Ada yang berniaga di kedai-kedai makan atau restoran-restoran. Malah ada yang bekerja selama 24 jam, dari pagi ke pagi, dan dari malam ke malam, tidak henti-henti.


Demikianlah manusia sentiasa sibuk dengan urusan mencari rezeki, tegasnya mencari makan. Akibatnya dunia ini riuh-rendah dan gegak-gempita dengan aneka bunyi manusia dalam kesungguhan usahanya mencari rezeki.


Semua orang ingin yang terbaik. Inginkan yang terbanyak. Yang berlebihan. Demikian juga dalam memburu harta dunia. Mereka ingin memperolehi sebanyak-banyaknya. Justeru nafsu inginkan yang terbanyak ini sering membuat mata mereka terhijab. Terlindung. Oleh itu mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapat yang terbaik dan terbanyak itu. Tidak memadai dengan usaha-usaha halal, mereka lakukan kerja-kerja haram, menipu, mengecek, mencuri, merompak, menyamun, menguggut, menggertak, mengancam, memperdaya, mengkhianat, merasuah dan membunuh sekalipun.


Tujuan mereka berbuat demikian untuk memperoleh pendapatan yang lumayan dengan kepercayaan mereka akan memperolehi kebahagian hidup di dunia. Untuk tujuan itu mereka membeli makanan dan minuman yang enak-enak, membeli pakaian yang mahal dan cantik, membeli alat-alat rumahtangga yang mewah, membelli rumah besar dan mewah  dan membeli kenderaan mewah dan serba neka barang yang canggih yang tidak terbeli oleh manusia biasa. Mereka membeli tanah-tanah dan kebun-kebun yang melaut luasnya. Semuanya itu dengan harapan yang tinggi akan memberi kebahagian kepada mereka untuk mengharungi kehidupan dunia yang sementara ini.


Demikianlah manusia di seantero dunia, baik tua atau muda, remaja atau dewasa, bercawat kotel, memburu harta dan kekayaan dengan harapan dapat membahagiakan hidup  mereka. Namun begitu, tidak semua dari mereka berjaya mencapai puncak kemewahan yang mereka kejarkan, malah sebaliknya kebanyakan mereka tumbang dan berselerak-tok di tengah jalan dan sesat tanpa arah tujuan. Mereka telah kehilangan arah, tanpa pendoman, tidak mengetahui matlamat mereka yang sebenarnya dalam memburu kebahagian hidup, kerana telah tersalah sangka, tersalah pandang, bahawa wang ringgit dan kekayaan itu akan menimbunkan kebahagian kepada mereka.


Mereka telah salah sangka dalam menilai harta dan kekayaan dapat memberikan kebahagian yang abadi kepada mereka. Anda tentu mengetahui berapa ramai orang-orang yang dianggap berada, yang kaya dan jutawan, tapi mereka tidak pernah berbahagia, malah kecewa dengan berbagai karenah yang menimpa akibat kecuaian diri sendiri. Ada di antaranya yang terlibat dalam kegiatan-kegiatan haram, rasuah, tipu daya; dan kerana kesihatan yang tidak memuaskan atau buruk, atau pun anak-anak yang telah rosak akhlak, kerana terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang buruk, seperti penagihan dadah, gejala-gejala sosial yang buruk dan sebagainya.

Kekayaan Yang Sebenanrya?


Orang-orang yang dikelilingi oleh harta yang menibun, yang memiliki wang ringgit yang besar, dikatakan orang kaya atau jutawan. Sebaliknya orang-orang yang tidak berduit atau berharta benda, dikatakan orang miskin atau fakir.


Lumrahnya, kian berharta dan kian kaya seseorang itu maka kian besar dan banyaklah keperluan hidupnya, baik dari segi makan minum dan kemudahan-kemudahan yang lain, sepertu rumah dan kenderaan. Sebaliknya kian miskin dan fakir, seseorang itu maka kian sedikit dan kecillah keperluan-keperluan yang dibutuhinya.


Marilah kita renung sejenak, apakah hakikat kekayaan atau kemiskian itu yang sebenarnya? Menurut para Hukama, orang-orang yang miskin ialah orang yang banyak keperluannya, tapi sebaliknyan orang-orang yang kaya adalah orang-orang yang sedikit keperluan atau kemustahakannya. Justeru kian banyak keperluan seseorang itu, maka kian miskin hakikat dirinya, sebaliknya kian sedikit keperluan seseorang itu, maka kian kayalah dia. Allah yang Maha Kaya, Maha Besar dan Maha Segala-galanya tidak memerlukan sebarang keperluan atau hajat. Maka kerana itulah Dia dikatakan Maha Kaya.


Berdasarkan hakikat ini, orang-orang kaya, orang-orang jutawan yang memiliki banyak harta kekayaan dan banyak kerperluannya, maka mereka termasuk dalam kategori orang miskin. Demikian mengikut definisi miskin dan kaya mengikut para Hukama.


Justeru jika kita ingin menjadi orang miskin, panjangkan angan-angan, banyakkan keperluan itu dan ini, cintakan barang-barang yang belum dimiliki, ingin rumah kediaman yang lebih besar dan cantik, walaupun rumah sekarang sudah lebih besar dan lebih cantik, inginkan kereta baru yang lebih besar dan canggih, walaupun kereta sekarang masih baru dan utuh, inginkan lagi tanah dan ladang, walaupun ladang sekarang sudah tidak terurus dan terbiar, ingin lebih banyak emas, intan dan berlian, walaupun badan sudah penuh bersalut dengan emas dan permata; Malah ada pula suami yang telah mempunyai isteri yang telah cukup baik, dan anak pinak, ingin menambahi isteri atau lebih buruknya ingin meninggalkan isteri lama itu untuk mencari isteri baru yang masih muda’ demikian juga si isteri walaunpun telah berusami dan beranak pinak selama bertahun-tahun tapi masih ingin mencari laki lelain yang lebih muda, dan lebih malang lagi kalau bermain kayu tiga, untuk menikmati pucuk muda secara haram. Demikianlah kuasa dan harta  kekayaan itu boleh mempengaruhi diri manusia ke jalan yang kelam dan keji jika tidak berhati-hati dan berwaspada.

Justeru untuk menjadi orang kaya, sedikitkan keinginan, bataskan keperluan, kurangkan hajat. Berpada-pada dengan apa yang ada. Jangan perbesarkan perbelanjaan yang tidak perlu, dan jangan banyakkan kerperluan kepada barang-barang yang remeh-temeh. Biasanya benda-benda yang remeh-temah inilah yang memperbesarkan perbelanjaan, dan bukannya perkara pokok yang  penting. Tentanglah segala nafsu meragam dengan taqwa. Jangan kikir untuk memberi sedekah kepada fakir miskin, atau kepada orang-orang yang memerlukan pertolongan. Berbelanja hanya dijalan yang dibenarkan oleh Allah. Di sana nanti, kita akan bertemu dengan kebahagian yang hakiki.

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Bukanlah kekayaan itu disebabkan seseorang mempunyai banyak harta, tetapi kekayaan yang sebenar ialah kekayaan jiwa”.


Ini bererti, mereka yang tidak mempunyai harta benda yang banyak itu pada hakikatnya bukanlah orang miskin, malah sebaliknya dia dianggap seorang yang kaya, kerana darjah keruhaniannya yang tinggi dalam memberi ketaatan kepada Allah SWT.


Sebaliknya pula orang yang banyak mempunyai harta benda itu tidaklah dianggap tinggi di sisi Allah, kiranya dia tidak mempunyai kekayaan dari segi keruhaniannnya dan tidak diselaraskan dengan syariat agama yang suci. Kekayaan yang sebenar ialah kekayaan ruhani yang berkekalan keadaannya.

Di sisi agama seorang yang mempunyai harta benda yang banyak itu masih belum dianggap kaya selagi dia tidak  memperseimbangkan kekayaan kebendaan itu dengan kekayaan keruhanian yang sejajar dengan syariat Allah. Kekayaan keruhanian, tidak seperti kekayaan kebendaan, merupakan kekayaan yang kekal dan abadi hingga ke akhirat.


Kebahagian kebendaan, tidak menjamin kebahagian hidup seseorang, sebaliknya kekayaan keruhanian memberi jaminan yang utuh kepada kebahagian hidup seseorang. Orang-orang yang berjiwa besar sudah tentu dapat menghadapi rintangan hidup dengan aman dan tenang. Selagi seseorang belum dapat menikmati kepuasaan dan ketenangan, maka selama itulah dia tidak akan dapat merasa kenikmatan kebahagian hidup. Andainya kita memiliki kekayaan jiwa, maka selama itulah kita akan merasa bahagia, walaupun kita tidak mempunyai harta dan kekayaan, dan kiranya dalam masa yang sama kita juga seorang yang mempunyai banyak harta maka kebahagian kita akan bertambah, dan kita akan menjadi sebahagia-bahagia manusia di dunia ini.


Namun kita tidak dilarang berusaha mencari harta dan kekayaan dengan cara yang benar dan halal. Dan kita hanya mencintai harta benda itu semata-mata kerana ianya merupakan pengurniaan daripada Allah, tegasnya kita mencintai harta kerana Allah, dan bukan sama sekali kerana harta itu harta atau kerana kekayaan itu kekayaan yang telah berjaya merosakkan umat manusia di dunia ini. Dan harta itu merupakan sokongan untuk memperkuatkan iman dan membina keteguhan hati dalam ketaatan kepada Allah.


Agama memang menyuruh kita mencari rezeki, mencari harta, kerana harta itu banyak kegunaannya. Apa yang dilarang ke atas kita ialah memprsalahgunakan harta itu, memuja dan menilainya lebih dari sewajarnya. Kerana pemilik harta yang banyak itu sepatutnya bersyukur kepada Allah SWT kerana dikurniakana anugerah yang melimpah-ruah dari Allah.


Dengan memiliki harta benda, kita dapat menolong diri sendiri, menolong keluarga dan semua orang-orang yang memerlukan pertolongan. Dengan harta benda kita dapat membantu sesama manusia. Dengan harta benda kita dapat menunai perintah Allah dalam menegak agama-Nya. Dan dengan harta benda kita dapat mencegah diri kita dari jatuh ke lembah kekejian dan kehinaan.

Dengan memiliki harta kita dapat memenuhi keperluan lahiriah badan kita, kerana badan kasar kita ini mmerlukan makanan dan minuman untuk hidup, dan badan kita memerlukan pakaian untuk melindunginya dari kekotoran, kesejukan dan kepanasan. Dan semuanya itu memerlukan harta untuk memperolehinya. Ini semua sebahagian daripada keperluan asasi seseorang insan sebelum nyawanya diragut maut.

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Barangsiapa mencari dunia yang halal dengan tujuan agar dia tidak meminta-minta, dikasihi jiran tetangga dan memenuhi kewajibaan untuk keluarga, niscaya pada hari kiamat ia akan muncul dengan wajah berseri-seri seperti bulan purnama raya”.

Malangnya, banyak orang telah menukar Tuhan yang sebenar dari Allah kepada harta benda. Siang malam, petang pagi usahanya mencari harta semata dengan langsung melupakan Allah. Hatta harta yang dimasukkan ke poket itupun tidak dikira halal atau haram. Semuanya disebat. Orang seperti ini lebih suka menurut nafsunya daripada menurut agamanya. Walaupun agama kata haram, dia kata halal, maka halallah baginya. Inilah bibit-bibit kemusnahan yang menimpa pemburu harta yang pelahap semata-mata untuk jadi kaya.


Justeru sesiapa yang terdampar di lubuk kemiskinan hidup, janganlah merasa keji dan hina, kerana rezeki adalah kurnia Allah kepada semua makhluk-Nya. Cuma apa yang berbeza ialah pengurniaan rezeki itu berbeza-beza atau tidak sama antara seorang dengan seorang. Ertinya ada orang yang dikurniakan dengan banyak dan melimpah-ruah, dan sebaliknya ada pula dikurniakan dengan rezeki yang sedikit. Walau bagaimana kedua-dua golongan itu hendaklah berterimakasih, bersabar dan bersyukur kepada Allah, kerana semua ketentuan dari Allah. Apa yang perlu dilakukan oleh mereka kesempitan ialah berusaha dan berikhtiar, dan tidak berpeluk tubuh menunggu rezeki jatuh dari langit.


Lorong Masjid al-Qasimi,
Kampung Kubang Siput,
Pasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP