PANTAI CINTA BERAHI YANG KEMALAPAN CINTA

>> Monday, May 26, 2014

                                         Lukisan Alam-Hijaz

PANTAI CINTA BERAHI  YANG KEMALAPAN CINTA


                                          Batu-batu  yang memeuhi persisi pantai PCB


Sudah lama benar saya tidak menapak kaki di Pntai Cinta Berahi yang ditukar nama kepada nama baru, Pantai Cahaya Bulan atau ringkasnya PCB. Pada masa dulu, PCB terkenal sebagai tempat tumpuan berkelah di hari minggu, dan tempat untuk berihat-rihat yang sering dikunjungi oleh orang ramai.


Pantainya berpasir putih yang melandai di mana kanak-kanak suka bermain-main pasir, orang-orang muda suka duduk-duduk bercanda, sementara orang-orang tua membentang tikar untuk duduk-duduk dan makan-makan bersama-sama keluarga dan rakan tolan.                                         Hanya atas batu yg pejal tempat berlabuh
 
Ketika kami bertugas di sebuah penerbitan dulu, setiap tahun untuk selama beberapa tahun di pantai PCB inilah kami mengadakan hari perkelahan keluarga yang diisikan dengan berbagai-bagai acara. Idea  mengadakan perkelahan tahunan ini datangnya daripada bos sendiri sebagai tuanpunya syarikat. Tempat untuk mengadakan perkelahan itu diserahkan kepada pemilihan anak-anak buah. Dan biasanya PCBlah yang sering menjadi pilihan utama kami.

                                          Batu di mana-mana

Perbelanjaannya diperolehi daripada  sumbangan  para pekerja setiap bulan, dan dikumpul shingga cukup setahun, dan bakinya akan ditanggung oleh syarikat. Setiap pekerja dibenarkan membawa semua anggota keluarganya tidak kira berapa ramai.
                                     Peniaga layang-layang aneka bentuk dan warna


Pada hari Jumaat, 23 Mei 2014 yang lepas kami berkunjung ke PCB atas satu urusan. Kami tinggal di sebuah rumah banglo Homestay yang sewanya RM6000 sebulan di Kg. Badan tidak jauh dari pantai PCB. Tapi kami hanya tinggal sehari sahaja, selesai kerja, kami pun balik pada tengah hari keesokan harinya.

                                     Langit petang di Pantai PCB   


Saya dan dua orang cucu mengujungi pantai PCB lewat petang hari yang sama, dengan harapan pengujung sudah tidak begitu ramai lagi. Tapi dugaan kami  meleset, walau pun hari kira-kira sudah hampir senja para pengunjung begitu ramai, malah kian larut senja kian bertambah ramai lagi. Bila sampai di penghujung jalan menuju ke tepi laut saya membelokkan kereta ke kiri untuk mencari parkir kereta.                                         Para peniaga tidak melepas peluang mencari reeki


Sebelah kiri jalan kecil menghadap ke laut berderet-deret dengan kedai-kedai tempat orang menjual serba aneka makanan hingga sampai ke pengakhiran  jalan di mana bila kenderaan yang sampai ke situ terpaksa berpatah balik menuju ke jalan raya semula.


Petang itu pengunjung ramai memenuhi ruang legar yang sempit. Sesetengah mereka berada dalam kedai-kedai makan dan juga di tepi-tepi batu tambak dan juga di atas batu-batu dengan aneka gaya. Setelah sampai ke hujung jalan,  tidak ada sebuah parkir . pun yang kosong yang dtemui, malah di hadapan dan di belakang kereta kami, masih berbondong-bondong kereta mungkin juga sedang memburu tempat untuk parkir kereta yang entah ada entah tiada. Semuanya terpakasa berpatah balik.  Di mana sahaja ruang di sebelah kanan dan kiri jalan penuh dengan kenderaana yang diparkir, termasuk motosikal yang lebih mudah mencari parkir.                                         PCB di waktu yang sepi

Mengalami keadaan yang seperti itu, saya mendapat kesimpulan bahawa PCB hari ini bukan lagi tempat untuk mencari kenteraman dan kedamaian seperti di masa-masa yang silam.


                                         Waktu petang yang sibuk di PCB


Laut China Selatan yang terbentang luas, dengan langit biru terserkup di atasnya. Pantainya telah ditambak dengan batu-batu bukit yang di susun bertimbun-timbun sepanjang pantai untuk mengahalang pantai dari terus terhakis menalan bumi PCB.


Mula sampai tadi saya terpenga-penga sekejap, kerana di hujung jalan di hadapan saya, bukan laut PCB yang tenang yang kelihatan sejauh mata memandang tapi longgokan-longgokan batu-batu bukit yang besar-besar membarisi tepi pantai untuk mencegah pantai dari terhakis. Nampaknya sudah begitu banyak bumi pantai PCB yang telah  dihempas ombak dan ditelam laut, bersama dengan pokok-pokok kelapa dan ru bersama dengan bangunan-bangunannya sekali yang terletak di tepi pantai.


Pantai PCB tidak lagi seindah seperti di zaman silamnya. Menawan dan menggetarkan hati dan sukma, tempat orang memilin kasih, tempat orang berihat-rihat, bersantai-santai dengan keluarga sambil menikmati suasana pagi atau petang yang nyaman, lebih-lebih lagi pada waktu malam, ketika bulan mengembang di langit biru luas terbentang yang dihiasi oleh kiluan ribuan bintang-bintang yang cahayanya berkelip-kelipan.


Dalam kenangan saya terbanyang pada suatu malam kami berada di Pantai Cinta Berahi ini. Kami hanya berdua, suami isteri. Di langit tenang, bulan sedang mengembang. Laut berbisik-bisik melanda pantai yang landai. Bayu mengelus-ngelus membawa udara sejuk yang nyaman dan menyegarkan. Kami duduk berdua-duan, persis dua sejoli muda yang sedang berpacaran sambil memandang ke laut yang berkilau airnya memantulkan limpahan cahaya bulan yang memerak di angkasa. Kami tidak banyak berbicara, tapi berdiam meresap ketenagan malam lautan PCB ke dalam hati kami yang diumbang ambing oleh kerinduan yang tidak bertepi. Semamangnya dalam suasana tertentu kita tidak perlu banyak bicara, hanya sentuhan dan jalinan rasa menjadi lebih bermakna dalam suasana yang semurni itu. Kami tidak tahu berapa lama kami berada dalam terpukau seperti itu, dalam suasana alam yang begitu romantisnya menemani kami. Sedar-sedar hari telah larut malam.


Sampai ke detik ini pun terasa kerinduan bila teringatkan suasana tersebut, dan itulah kali terkahir kami berada di pantai PCB yang damai itu. Kesayuan yang tidak tergambar. Selepas itu kami tidak lagi datang berdua-duan, tapi datang sekali-sekala berkeluarga dan tinggal di resort-resort di situ menyebabkan kami tidak berkesempatan untuk menikmati suasama alam yang permai seumpama itu.


Dan hari ini, saya berada di pantai PCB dan meniti di atas timbunan batu-batu itu dengan begitu berhati-hati, takut-takut terjerlus dalam lubang batu-batu itu, betul-betul di hujung jalan menuju ke laut; saya memandang ke laut petang, dan tempat kami duduk pada malam syahdu itu telah tenggelam di dalam lautan, namun begitu kenangan saya masih tidak dihanyut oleh  ombak dan gelumbang. Tempat saya duduk di malam itu adalah sejajar dengan tempat saya berdiri ke arah laut, tapi arah ke hadapan sedikit, di mana pada waktu itu terdapat pasir yang agak meninggi dan memanjang, sebelum ianya turun melandai hingga sampai ke gigi laut.
Berlagak di atas batu
PCB letaknya arah ke utara, sepuluh km dari ibu negeri  Kelantan Darulnaim, Kota Bharu. Dulunya PCB ialah sebuah pantai yang indah dan begitu termasyur di Ngeri Cik Siti Wan Kembang ini, baik di kalangan generasi muda ataupun tua. Butir-butir pasirnya memutih melandai dengan dibayangi oleh pohon-pohon kelapa yang melambai-lambai bila dibelai angin, dan pokok-pokok ru yang daunnya menari-nari dengan bisikan-bisikan bila dipupuk bayu yang berhembus dari laut membawa pesanan-pesanan  yang tersendiri yang hanya mungkin difahami oleh para pencinta di alam bumi dan di alam langit.


Tapi hari ini semuanya sudah tidak lagi, hanya jadi nostalgia yang muncul dalam bayang-bayangan masa lalu yang tidak mungkin dilupai oleh mereka yang pernah menikmati keindahan dan kesegarannya.
                                     Masjid PCB tempat kami berhJumaat

Dulu namanya Pantai Cinta Berahi yang bermaksud dalam basa Inggerisnya Beach Of Pssionate Love.  Justeru menyebut nama itu mencetuskan ingatan kepada cinta asmara yang berbaur nafsu, sesuatu yang dianggap tidak beretikal, maka nama itu telah ditukar kepada sebuah nama baru Pantai Cahaya Bulan yang bermaksud Beach Of Moonlight. Pertukaran nama itu tidak menukar ejaan singkatnya PCB. Namun begitu di kalangan kebanyakan penduduk Kelantan, PCB masih juga dikenali dengan nama Pantai Cinta Berahi. Lagi pun dalam loghat Kelantan perkatan “berahi” itu selain bererti nafsu berahi ada satu lagi makna yang bererti suka atau gemarkan sesuatu, seperti dikatakan berahi makan  kerpok atau berahi makan akok atau berahi mandi di laut dan sebagainya.


Namun, janganlah dilupakan bahawa di sepanjang jalan dari Kota Bharu, bermula dari Kampung Penambang, pengunjung-pengunjung dapat singgah di tempat-tempat menjual Kain Songket Kelantan dan juga bahan-bahan kraf yang lain. Arah ke Utara lagi menuju ke PCB, di pinggir jalan ada banyak pula tempat menjual beraneka bahan hasil batik Kelantan yang juga termasyur sejak sekian lama.


Jika sesiapa yang suka melihat orang ramai, dan kenderaan yang banyak bertaburan, kunjungilah PCB pada hari Jumaat mulai tengah hari sampai kira-kira pukul lapan malam, demikian juga pada hari Sabtu jika kebetulan hari cuti sekolah. Kami tinggalkan PCB dengan seribu kenangan lampau di mana PCB yang telah kehilangan cintanya, kerana ditelan masa yang telah merubah wajahnya yang jelita menjadi suram.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP