Kembara Ilmu-Kursus Kepimpinan Pengawas

>> Saturday, July 31, 2010
KEMBARA Ilmu-
Kursus Kepimpinan Pengawas

SALAH seorang cucu saya, Nik Nur Syafiqah Zaini atau panggilan manjanya ‘kakak’ adalah pelajar tahun Enam Azam di Sekolah Kebangsaan Kampung Tengah, Kuala Krai. Sejak dari tahun tiga dia telah dilantik oleh gurunya menjadi salah seorang pengawas sekolah tersebut.

Tidak lama lagi kakak akan menduduki peperiksaan UPSR 2010. Ya Allah semoga mendapat kejayaan yang cemerlang. Amin.

Pada hari Khamis 29 Julai hingga 30 Julai 2010 yang lalu, sekolahnya telah menganjurkan kursus kepimpinan pengawas di sebuah resort di Tok Bali, Pasir Puteh. Sejak kebelakangan ini Tok Bali adalah sebuah tempat percutian yang kian populer, di samping terkenal dengan pengkalan pendaratan ikan segar.

Dalam kursus selama dua hari itu, seramai 45 orang pelajar lelaki dan perempuan yang menjadi pengawas di sekolah itu telah mengikutinya, di mana mereka telah didedahkan dengan pengajaran yang berguna untuk menjadi seorang pengawas yang baik dan berjaya.

Tenaga pengurus kursus adalah terdiri daripada guru-guru sekolah tersebut yang berpengalaman dan juga daripada Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Krai [PPD].

Menurut kakak, dia berasa amat bersyukur kerana dapat menghadiri kursus itu yang amat berfaedah dan dapat membangunkan sahsiahnya sebagai seorang pelajar dan juga pegawas.

Kakak mengucapkan terima kasih kepada guru-gurunya yang telah memilihnya untuk mengikuti kursus tersebut. Terima kasih daun keladi.

Di akhir kursus, Tengku Abdullah bin Tengku Ismail dari PPD telah menyampaikan sijil penyertaan kepada para peserta.

Keterangan foto, dari atas ke bawah:

Gambar 1: Para pengawas bergambar bersama dengan guru-guru pengendali kursus dan pegawai PPD.

Gambar 2: Kakak (sebelah kanan) sedang tekun mengikuti kursus.

Gambar 3: Para peserta bersopan santun di majlis makan.

Gambar 4: Kakak, tiga dari kanan, bergambar kenangan bersama rakan-rakan pengawas, Sekolah Kebangsaan Kampung Tengah.
xxxx

Renungilah

-"Sesiapa yang menyeret pakaiannya dengan sombong, maka pada hari kiamat kelak Allah tidak mahu melihatnya".HR:Ibnu Umar r.a.

-"Allah melaknat lelaki yang memakai pakaian perempuan, dan perempuan yang memakai pakaian lelaki".HR:Abu Daud & Al-Hakim.

Bisik Pondok Rahmat:
Hulurkanlah:
Sejambak Mahabbah
Seuntai kasih
Sekalung harmoni.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP