CINTA DAN MAHABAH DI HATIMU

>> Friday, March 21, 2014


                                               HIJJAZ-KAU SAHABAT KAU TEMAN

CINTA DAN MAHABAH DI HATIMU


Andainya setiap orang dari kita umat manusia ini, bersedia untuk mecintai dan bermahabah dengan orang lain, nescaya suasana dunia ini akan berubah dengan sekelip mata. Bertukar dari gelap menjadi terang. Bertukar dari muram menjadi riang.


Tapi mampukah setiap manusia menebarkan jala cinta mereka melewati  istana rumahtangga mereka, sedang sebahagian dari mereka, rumahtangga mereka sendiri pun telah kekeringan rahmat cinta dan mahabah. Malah penuh dengan kebencian dan dendam kesumat. Kekeringan cinta. Kehilangan mahabah dan kasih sayang.               Hormatilah Diri Sendiri. Hormatilah Orang lain. Dengan Sewajarnya


Sedangkan cinta itu satu rahmat yang dihunjam ke dalam lubuk hati makhluk manusia, untuk menjadikan dunia ini sebuah istana yang bahagia untuk dihuni. Sebuah syurga dunia. Penuh keriangan dan kegembiraan.


Tapi malangnya tidak semua orang, malah sebahagian besarnya, tidak boleh membuka dada dan melapangkan hatinya untuk mencintai dan bermahabah dengan orang lain. Kata mereka persetankan orang lain. Aku dengan halku, dan mereka dengan hal mereka. Masing-masing hal. Urusan yang berlainan.


Kenapa demikian? Kenapa kebanyakan manusia sukar untuk mencintai dan bermahabah dengan orang lain? Malah sebaliknya membentangkan tikar kebecian untuk mereka. Menolak mereka. Mengkesampingkan mereka tanpa sebab-sebab yang wajar.


Menurut ahli-ahli psikologi ada beberapa sebab kenapa seseorang tidak mampu mencintai dan bermahabah dengan orang lain. Tidak mampu untuk mengasihi orang selayaknya sebagai manusia


Cintakan Diri Sendiri


Kenapa demikian?


Pertama kerana mereka terikat atau terkunci dengan cinta kepada diri mereka sendiri, menyebabkan mereka sukar untuk mencintai orang lain. Sukar untuk berkasih sayang dengan oang lain. Mencintai diri sendiri memang  wajar ketika seseorang masih dalam usia bayi lagi. Tapi cinta ini seharusnya diperkembangkan sejajar dengan perkembangan usia seseorang. Sekiranya cinta bayi ini tidak berkembang dengan sewajarnya, ia akan menjadi problam. Ia bererti, orang dewasa hidup dengan emosi kanak-kanak, yang dianggap satu penyakit oleh ahli-ahli jiwa dengan istillah Narcissism, mencintai dan mengkagum diri sendiri.


Anda tentu pernah memerhati perangai kanak-kanak kecil. Ia nanusia yang maha berkuasa dan seorang diktator. Dia terang-terangan menunjuk-nunjukkan kekuasaannya kepada anda. Dia suka memerintah dan perintahnya pasti dipatuhi. Seperti itu  jugalah dengan kelakuan anda di masa kecil dahulu. Jika dia menangis, dia minta dilayan. Dia melempar bolanya berulang-ulang kali dari kereta sorongnya, kerana gembira melihat anda memungut bola dan menyerahkan kepadanya setiap kali dia membalingnya. Demikianlah seterusnya yang akan dilakukan berulang kali kepada setiap perkara yang dapat dicapainya.


Bayi kecil ini boleh leka dan gembira dalam masa yang lama untuk melihat telatah anda seperti seorang hamba melayan segala kehendaknya. Dan jika anda tiba-tiba berhenti melayan kehendaknya itu, dia akan melalak dan melolong kemarahan.


Bayi ini terus membesar dari segi jasmani dan mentalitinya. Adalah wajar emosinya terus berkembang sejajar dengan perkembangan fizikalnya itu. Tapi malangnya ada sesetengah manusia, baik lelaki atau perempuan emosinya tidak ikut membesar seiring dengan pembesarannya itu. Emosinya tidak matang dengan sewajarnya. Malah terus hidup dengan emosi bayinya itu, walaupun dari segi usia dia telah dewasa.


Manusia dewasa yang tidak matang emosinya inilah hidup kembali ke zaman bayinya. Dia mengharap dunia berputar di sekitarnya. Dia secara membabibuta mengharap  semua orang menyambut dan menerimanya. Melayannya sebagaimana dia dilayan semasa bayinya dulu. Sebaliknya dia tidak besedia utuk melayan orang lain seperti si bayi yang suka memerintah.


Malah lebih jauh lagi dia menaruh penuh harapan orang-orang lain akan mencintainya, menghargainya, memujanya. Sedangkan dia sendiri tidak membuka ruang untuk menghulurkan cintanya kepada orang lain. Kepadanya erti cinta, dia mestilah dicintai oleh orang lain, tidak sama sekali dia harus mencintai orang lain. Tidak ada dalam kamus hatinya, untuk mendampingkan diri dengan orang lain, dan menghormati orang lain dengan sewajarnya.


Orang seperti ini hendaklah berusaha mematangkan emosinya dengan sewajarnya. Perasaannya mestilah dikembangkan selaras dengan perkembangan usia yan. kian bertambah setiap tahun. Ibarat orang tua bangka, tentulah tidak wajar untuk berlagak hidup seperti seorang pemuda belasan tahun. Janggal kelihatannya.


Tidak Mencintai Diri Sendiri


Sebaliknya ada pula manusia yang tidak begitu mencintai dirinya sendiri. Mungkin ada sedikit rasa cinta tapi tidak memadai. Terlalu kecil untuk hidup dengan aman damai. Biasanya orang-orang seperti ini hidup dengan membenci diri mereka sendiri. Tidak dapat menerima diri mereka seada-adanya. Di samping itu mereka juga tidak dapat menerima orang lain. Malah membenci dan memusuhi mereka.


[Kami pernah menulis tentang perkara ini, iaitu mencintai diri sendiri dan mencintai orang lain dalam rencana yang berjodol “Terimalah Diri Anda DenganSegala Halnya Dan Seada-adanya”].


Orang-orang seperti ii biasanya berada dalam kesepian dan tidak ada kegembiraan dalam hidup mereka. Malah lebih jauh, dia tidak mengetahui bagaimana untuk menerima cinta. Tidak mengetahui bagaimana untuk dicintai. Jika cinta itu tiba-tiba jatuh ke ribanya tanpa diharap-harapkan, dia hanya bersikap masa bodoh, tidak mengindahkannya, dan menganggapnya satu kejadian tersasul, kerana pada anggapannya dia tidak layak untuk menerima cinta atau dicintai. Demikianlah apa yang dirasakan oleh orang-orang yang seperti ini, tidak mengerti untuk menerima cinta, sedangkan setiap orang yang normal mengharap dirinya dicintai oleh seseorang.


Ada di antara mereka mungkin cuba untuk jatuh cinta. Tapi biasanya usaha-usaha mereka untuk mendapat cinta berakhir dengan kekecewaan dan kepahitan. Sebabnya kerana mereka tidak mencintai, menghargai diri mereka sendiri. Selagi mereka tidak berubah sikap, maka selama itulah, mereka tidak dapat menerima cinta, menghargai dan menerima orang lain dengan hati yang terbuka dan minda yang segar.


Inilah antara dua sebab penting kenapa orang tidak dapat mencintai orang lain. Tidak dapat menyayangi orang lain. Kedua-dua faktor ini menjadi faktor utama yang menghalangkan mereka daripada mecintai dan menyayangi orang lain, sayang dalam skop yang luas daripada sayang yang berbaur dengan nafsu seksual.


Blajar Dicintai Dan Mencintai


Kedua-dua sifat yang buruk itu mestilah segera disentak dari diri kita. Lempar jauh-jauh ke hujung langit supaya dia tidak lagi dapat mempengarui kita. Merosakkan kita dengan hidup tanpa cinta dan kasih sayang. Orang-orang seperti ini  mesti  belajar untuk menjadi dewasa dan matang, belajar untuk mencintai dan dicintai, sebagai manusia yang mempunyai perasaan, hati dan minda.


Mereka mestilah segera menukar tabiat buruk mereka suka mengharap, meminta dan mendesak dari orang lain. Tapi belajarlah untuk memberi dan menghulur. Tangan yang memberi itu di atas dari tangan yang menerima.


Dalam hal ini mereka mesti belajar untuk tersenyum. Mesti belajar untuk gembira. Jangan cantumkan muka, dengan wajah yang kusam dan masam. Senyumlah, kerana senyum itupun sedekah. Senyum itu penawar. Menyukakan hati orang itupun sedekah. Mereka mestilah menilai yang terbaik yang ada pada diri mereka, dan senafas itu juga mereka mestilah menilai apa yang terbaik pada diri orang lain. Jangan merasa diri mereka sahaja yang baik, tapi orang lain tidak. Bahaya.


Tidak cukup dengan itu. Mereka mestilah mempunyai sikap yang positif dan benar-benar mencintai dan menghormati hidup mengikut batas-batas agama. Tendangkan jauh-jauh segala fikiran dan sikap yang negatif yang mesti akan merugikan. Jangan pandang hidup dengan kaca mata sangkamara, tapi pandanglah hidup dengan kacamata sangkaria. Besok masih ada dan harapan masih ada. Pagi besok matahari naik waktu pagi dan tenggelam waktu petang. Allah bersama-sama dengan orang yang beriman dan sabar.


Malangnya hari ini memanglah gampang kepada siapa sahaja secara automatik untuk berfikir secara negatif. Sumber-sumber negatif itu ada di serata tempat. Perkara-perkara iini boleh mendorongkan seseorang untuk berfikir secara sangkamara yang kelam dan tidak berpengharapan. Secara mengecewakan. Pada umumnya kebanyakan manusia memang mengharap yang buruk- sesuatu yang tidak baik. Sesuatu yang negatif. Media-media masa, khususnya akhbar-akhbar setiap hari penuh sarat dengan kisah-kisah jenayah. Bunuh di sana, bunuh di sini. Berita-berita rogol, rompak, curi, samun, ragut, perbalahan, persengketaan dan entah apa lagi. Semua ini boleh menganggu minda para pembaca. Menjadi modal perbulan mereka, malah juga boleh mempengaruhi perasaan dan hati mereka.


Tidak cukup dengan itu. Mereka juga suka menonton filem-filem seram, filem-filem thriller, cerita-cerita hantu, pembunuhan dan seumpamanya. Mereka sanggup berjaga sampai larut malam untuk menonton itu semua. Untuk memuaskan selera dan nafsu kita yang rakus.


Ini semua menunjukkan kebanykan manusia sukakan perkara negatif. Sukakan perkara-prkara yang buruk-buruk. Perkara-perkara yang merosak binasakan. Memusnahkan. Perkara-perkara yang boleh mempengaruhi mereka berfikir secara tempang. Berfikir secara tidak wajar yang akan mengeheret mereka ke lubuk kesangsaraan hidup.


Untuk belajar mencintai, mereka mesti menukar sikap  asasi  yang buruk dan membinasakan itu kepada sikap jnyang baik. Sikap yang membina. Sikap yang menjadi  batu asas yang padu kepada latar kehidupan itu. Segera membuat U Turn dalam hidup. Memilih cara hidup yang wajar dan baik. Cara hidup yang membina, bukan sebaliknya penuh dengan sangkamara yang meruntuhkan.


Ingatlah hormatilah hidup. Hidup ini memang baik. Memang mulia. Hari ini akan menjadi baik, jika kita mengharapnya baik. Malah setiap hari akan menjadi baik jika mereka mengharapnya baik. Setiap suasana. Setiap saat akan menjadi baik, andainya mereka berfikir dengan positif dan bersikap positif. Sebaliknya setiap saat akan menjadi busuk dan buruk, jika mereka berfikir secara negatif  dan kelam.


Jika mereka mencintai hidup, mereka akan menerima cabaran harian dengan hati yang lapang terbuka, dengan keyakianan yang positif, insyallah hari ini akan menjadi hari yang baik. Hari yang mesra. Hari yang penuh pengharapan. Jika hari ini mereka merasa hari yang baik dan berpengharapan, sudah tentu mereka dapat menjalani hidup hari itu dengan lebih selesa dan kehidupan akan terasa indah dan berharga.


Jika mereka merasa gembira dengan hidup, maka sudah tentu mereka akan merasa dirinya gembira dan bahagia. Jika mereka merasa riang dan gembira, anak mereka akan mrasa riang dan gembira. Mereka tidak lagi banyak berbalah atau bertengkar sama sendiri. Mereka akan hidup lebih aman. Kerana aura kehidupan positif bapanya, telah mempengaruhi anak-anak dan keluarga mereka.


Jika mereka telah berkahwin, mereka hendaklah menikmati cinta dalam rumahtangga mereka. Jika mereka lelaki, bayang-bayangknlah bagimana gembiranya hidup mereka  di samping isterinya yang dicintai. Fikirkanlah apa yang boleh menggembirakannya. Jika mereka mengetahui isterinya bercadang untuk membeli sehelai tudung, maka tentulah isterinya akan gembira nanti, andainya dalam perjalanan pulang, dia berhenti membeli tudung yang memang diketahui menjadi impian isterinya itu. Sang isteri mungkin akan mengalir air mata kegembiraan menerima tudung pemberian sang suami  itu kerana merasa suaminya  begitu mengambil berat tentang dirinya.


Mereka hendaklah memberitahu isterinya bahawa isterinya itu seorang wanita yang comel. Memikat hatinya. Sebab itulah dia memilihnya sebagai isteri walaupun masih banyak wanita-wanita lain. Kadang-kadang sang isteri memerlukan dorongan, maka sang suami hendaklah mendorongnya dengan pujian-pujian dan sanjungan yang wajar, maka dengan itu akan menjadi pendorong kepada isterinya untuk berusaha supaya sentiasa kelihatan lebih cantik dan menawan di mata suaminya. Sang suami hendaklah sentiasa memberi semangat dan dorongan, kerana semangat dan dorongan itu adalah sebahagian daripada tanggung jawab cinta dan kasih sayang. Di situlah  letaknya sebahagian daripada rahsia kebahagian rumahtangga.


Demikian juga sebaliknya, jika mereka seorang wanita. Seorang isteri. Beritahu kepada sang suami, bahawa mereka lelaki yang hebat. Lelaki yang mejadi pujaan dan sanjungannya. Sang suami mungkin bekerja bertungkus lumus di pejabat atau di tempat kerja, tapi tidak mampu memiliki pendapatan besar seperti yang dicita-citakannya untuk memberi kehidupan yang lebih baik kepada keluarga- isteri dan anak-anaknya. Jika sang isteri memberitahu suaminya, bagaimana hebatnya dia, bagaimana bertimbang rasanya dia terhadap keluarga, sebagai suami, sebagai ayah, sebagai pekerja, sebagai penyara hidup keluarga dan juga sebagai seorang kekasih yang dicintai, maka sudah tentu dapat memperkuat semangat, menggembirakan hatinya, mententeramkan jiwa suamiya di luar dari dugaan.


Ingatlah, walau apa yang berlaku sekalipun, mereka mestilah mencintai diri mereka sendiri, dan menghormati diri mereka sendiri. Mereka mesti yakin bahawai mereka memang dicintai dan dan dikasaihi.


Cintailah diri sendiri. Hormati diri sendiri. Relakan diri kita untuk dicintai. Rasakan diri kita wajar mencintai dan dicintai. Kembangkan cinta kita. Daripada diri kita, kepada keluarga kita, dan seterusnya kepada masyarakat, bangsa dan negqrq kita  yang tercinta. Jalanilah hidup dengan semangat cinta, kasih sayang dan mahabah. Dengan itu alam sekitar kita, malah dunia seluruhnya akan berubah andainya semua orang hidup dengan semangat cinta dan mahabah dengan menjauhi semangat benci membenci dan mementingkan diri sendiri. Kedamaian akan wujud di seluruh dunia, jika hati setiap orang penghuninya dipenuhi dengan rasa cinta yang terpancar indah dari segala gerak dan gerinya yang melimpah-limpah ke segenap ruang di dunia ini yang akan menelan segala titik kebencian dan dendam kesumat yang bertabur  serata tempa sejak sekian lama oleh manusia yang hatinya telah dijajahi nafsu yang rakus dan tamak haloba. 


Cinta itu ada di hatimu. Mahabah itu ada dihatimu.0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP