TERUNG MAKANAN KESEGARAN OTAK
>> Tuesday, July 7, 2015
TERUNG UNTUK
KESEGARAN OTAK
Sejauh yang kita ketahui terung ialah sejenis sayuran yang terkenal dalam masyarakat kita. Ia enak untuk dimakan dalam bentuk mentah atau setelah dimasak.
Terung itu ada
berbagai-bagai jenis, rupa, warna dan bentuk, maka kerana itu namanya berbeza
sebagai terung.
Antaranya:
-Terung unggu, iaitu maksudnya terung biasa yang kita makan sebagai sayur yang berbentuk memanjang dan besar di hujungnya. Tapi ada juga terung yang warnanya kelihatan lebih kebiruan.
Terung manggur sejenis
terung yang buahnya kecil-kecil, kira-kira sebesar jari kelingking; ia boleh
dibuat ulam, iaitu dengan dicelur terlebih dahulu; pokoknya berduri, dengan batang halus memanjang, berbunga
putih, tumbuh disemak samun.
-Terung susu kambing,
yang bentuk buahnya menyeruapi susu kambing, sejenis herba,
-Terung hijau gelap,
bentuknya seperti terung unggu.
-Tterung bulat, bentuk
buahnya bulat seperti bola dan berwarna unggu gelap.
-Teruk kemar atau terung
kemang , sejenis herba menjalar, yang dambil akarnya untuk dijadikan ubat.
-Tterung pipit berbuah
bulat kecil kira-kira sebesar ibu kaki berwarna kemerahan dan batangnya
berduri, sejenis herba,
-Dan ada berbagai-bagai
jenis terung lagi yang mungkin tidak pernah kita lihat atau dengar namanya dan
jauh di luar dari kotak maksud pembicaran kita. Justeru tidak perlulah disebutkan
satu persatu.
Terung Utruk
Kesihatan
Terung yang kita
masksudkan di sini ialah sejenis makanan yang kita gunakan dalam masakan
sebagai sejenis sayuran yang berwarna unggu yang banyak terdapat di
pasar-pasar.
Ada beberapa cara yang
biasa digunakan oleh orang tua kita untuk makan sayur terung ini:
-Terung dimakan mentah
sebagai ulam, seperti timun, jering dan sebaginya. Terung mentah ini
dikerat-kerat dan dicicah dengan penyicah berupa sambal atau budu berlada.
-Terung dicelur untuk
dijadikan ulam dan dimakan dengan penyicah, sambal atau budu.
-Terung dibakar, juga
dimakan dengan penyicah. Terung yang dibakar biasanya mempunyai rasa yang manis dan rasa enak untuk dimakan sebagai
ulam.
-Terung dimasak sayur
lemak atau dimasak kari, berkuah-kari terung.
Biasa juga terung dimasak
bersama dengan lauk, seperti gulai daging, gulai ikan, terutama ikan kering dan
dicampur dengan lada hijau yang putik. Peniaga-peniaga nasi belauk hari ini
sering berbuat demikian.
Ada pepatah mengatakan,
“seumpama terung bertunang ikan kering”.
Khasiat
Terung
Terung kaya dengan alkaline yang berguna untuk
menolong menncairkan pengumulan
sisa-sisa atau lebihan dalam badan kita dan memindahkanya untuk pembunagan.
Kajian juga menunjukkan terung mempunyai kandunga nutrien atau zat makanan yang amat istimewa, kerana di dalamnya terdapat kandungan zat makanan yang terdiri daripada kalsium, mineral, serat, vitamin K dan lain-lain.
Dan yang lebih penting lagi ia dikatakan mengandungi sejenis zat makanan yang amat berguna kepada organ otak kita.
Namun begitu, terung mungkin menjadi alahan kepada orang-orang tertentu yang tidak sesuai dengannyanya. Dalam keadaan seperti ini terung boleh membuat orang yang memakannya cepat merasa penuh perutnya atau “sengkak”, kekenyangan, walau makanan yang dimaknya baru sedikit, Biasnya pengidap-pengidap “uluran” atau “medu” atau angin gastrik tidak sesuai dengan terung.
Justeru itu berhati-hatilah ketika memakan terung, walapun ia berkhasiat.
Sekian.
Lorong Masjid,
Kg.Kubang Siput,
PT.KB.Kelantan
0 comments:
Post a Comment