LAIN LUBUK, LAIN IKANNYA
>> Tuesday, July 14, 2015
LAIN
LUBUK, LAIN IKANNYA
Ketika di Indonesia, kami makan malam di salah sebuah restoran yang terkenal di Jakarta.
Masakan Indonesia cukup seekor
Di antara menu yang kami minta, ialah seekor ikan goreng dan seekor ayam goreng untuk makan dengan nasi putih.
Ketika hidangan selesai diangkat, tiba-tiba dua orang ibu dalam rombongan kedengaran terpekek kecil sambil bangun berdiri dari kerusi tempat duduk mereka.
Mereka menunjuk-nunjukkan ke arah ayam goreng yang ada dalam pinggang di hadapan mereka.
“Itu kepalanya”, kata salah seorang dari mereka.
Kami amati, memanglah ayam goreng itu digoreng penuh dengan leher, kepala dan paruhyna sekali. Kurang cerap pula adakah matanya telah dicongkel atau dibiarkan di tempatnya yang biasa.
Mereka terkejut, kerana di Malaysia seekor ayam yang digoreng tidak bersama muncung atau paruhnya seperti itu.
Lalu kepala ayam goreng itu segera kami patahkan dan buang, dan nasib baik pula keduanya dapat meneruskan makannya tanpa merasa jijik seleranya. Selera mereka tidak patah.
Tapi di negara kita Malaysia, bila kita mengorder
seekor ayam bakar atau ayam goreng, yang dhidang bukan sahaja tidak berkepala, tapi
juga tidak berleher dan berkaki. Seekor ayam gondol.
Seekor ayam masakan Malaysia
Pada masa-masa dulu, ada juga ibu-ibu yang memasak ayam percik atau ayam solak, bersama-sama dengan lehernya sekali, serta bersama dengan kepalanya dengan separuh lebih daripalanya telah dipotong-buang.
Hari ini kaki dan leher ayamnya mempunyai bisnis yang tersendiri kepada para peniaga untuk mengejar keuntungan
Demikianlah lain tempat lain caranya, lain kebiasaanya, lain tatacaranya, yang menggambarkan keragaman pemikiran manusia.
Maka dipepatahkanlah:
“Lain padang, lain belalang,
Lain lubuk, lain ikan,
dan,
“Lain kampung, lain ayamnya”.
Lorong Masjid,
PT.KB Kelantan Darulnaim.
0 comments:
Post a Comment