JIKA ANDA MEMBELI AYAM ATAU DAGING
>> Sunday, May 24, 2015
JIKA ANDA MEMBELI AYAM ATAU DAGING
Anda hendak membeli daging atau ayam?
Anda lelaki atau perempuan? Solo, janda atau
duda?
Untuk dimakan sendiri
dan keluarga atau untuk dihidangkan pada tetamu atau para jemputan?
Anda hendak beli di mana? Di pasar, pasar raya atau di gerai-geri
di pinggiran jalan?
Ayam yang telah dimasak
Tidak kira siapa anda, gender anda, dan di mana anda hendak membelinya, cubalah perhatikan perkara-perkara berikut?
Ayam Direndam Dalam Air
Ada sesetengah
penjual ayam merendam ayam yang telah dicuci bersih dalam bensin, beldi atau
jeluk yang telah berisi air. Bila ada orang yang hendak membelinya, ayam itu
diangkat dari rendaman dan terus diletak di atas timbangan untuk menentukan
beratnya dan seterus menentukan harga yang telah ditetapkan.
Sekali pandang
memanglah bagus ayam yang telah disembelih itu direndam dalam air untuk tujuan
pemebrsihan dan mengelak daripada dihurung oleh lalat-langau dan sebagainya.
Tapi dari segi
lain, ayam yang direndam dan terus ditimbang itu akan naik timbangannya,
mungkin beberapa gram atau satu bunga sukatannya. Dengan itu harganya juga akan
bertambah. Berapa harganya tergantunglah di atas harga ayam itu untuk sekelo.
Jika anda
membeli ayam di pasar raya keadaan yang sama juga mungkin berlaku. Ayam, daging
malah juga ikan ditimbang untuk dijual dalam keadaan masih basah dan bertempel-tempel
dengan ketulan-ketulan air batu kecil.
Jika anda bawa
balik ke rumah, biarkan ayam, daging dan ikan yang anda beli itu sejat airnya
dan kering kemudian anda timbang semula, mungkin beratnya telah berkurangan beberapa
gram berbeza dengan apa anda membelinya tadi.
Ayam Dan Perut Ayam
Di samping itu ayam
yang telah disembelih itu bulunya telah dibuang dan dibersihkan, tapi ada satu
perkara yang jangan dilupai, bahawa ayam itu ditimbang dengan kepala-kepalanya
dan juga bersama dengan kandungan perutnya yang berisi dengan najis dan juga biyamnya di mana makanan berkumpul
sebelum diproses dan turun ke perut.
Bila anda
bersetuju membelinya, barulah ayam itu dikerat atau dipotong, biyam, perut
serta kepalanya dikerat dan dibuang. Sesetengah penjual pula mengumpul perut
ayam itu dan membersih dan menjualnya pula kepada peniaga-peniaga yang ingin
memasak dan menjualnya, seperti percik perut ayam sebagainya.
Perut, biyam
dan kepala ayam itu pula sudah beberapa gram pula beratnya untuk seekor ayam?
Membuang Perut Ayam
Tapi ada sesetngah penjual pula terlebih dulu membuang biyam, perut dan kepala ayam itu
sebelum diletak atas timbangan. Tapi harga ayam itu akan dinaikkan beberapa
puluh sen pula untuk seekor ayam.
Ayam Makan Pasir
Pada masa dulu
penggunan mesin pencabut bulu ayam masih belum ada, oleh itu ayam yang dibeli
direndam dalam air panas dan dicabut bulunya oleh penjual, atau ayam itu dibawa
balik ke rumah, iaitu seekor ayam yang telah disembelih tapi belum dicabut bulunya untuk diproses sendiri
di rumah.
Jika anda
membelah biyam ayam itu di rumah dan memeriksanya, anda mungkin mendapati di
dalamnya mengandungi banyak butir-butir pasir bercampaur gaul dengan makanan
yang belum diproses, mungkin berupa dedak atau hampas kelapa.
Dari manakah
psir-pasir itu datang? Adakah ayam makan pasir?
Dikaktakan
ketika penternak ayam itu hendak menjual ayam-ayam tersebut, mereka
mencampurkan pasir itu dengan makanan-makanan ayam untuk menaikkan
timbangannya?
Daging Beku
Bagaimana pula
dengan daging sejuk beku atau daging import?
Harga daging import sudah tentu jauh lebih murah dari daging tempatan yang dijual secara langsung selepas lembu disembelih, di pasar-pasar atau di gerai-gerai tepi jalan.
Jangan pula anda lupa, daging beku itu walaupun lebih murah, tapi daging itu ditimbang bersama-sama dengan air dan air-air batu yang melekat padanya, dengan itu dapat menaikkan timbangannya beberapa gram pula.
Cubalah anda
bawa balik ke rumah, dedah dan sejatkan
airnya, kemudian bila kerig timbang semula, niscaya akan dapati, berat
timbangannya akan susut pula.
Daging yang telah dimasak
Oleh sebab itu, orang-orang yang berkira lebih suka membeli daging-daging tempatan pada waktu lewat pagi, atau di waktu tengah hari, kerana waktu itu daging itu telah mengecut, darah atau air dagingnya telah mengering, maka beratnya pun akan turut menurun.
Tapi oleh sebab daging-daging tempatan ini tidak banyak, maka mereka terpaksa membelinya juga di awal pagi, kerana bimbang akan kehabisan, walaupun timbangannya lebih berat daripada daging itu setelah mengucup di waktu tengah hari.
Di antara Dua Daging
Kepada orang-orang yang suka makan daging, mereka dapat mengenali daging yang telah dimasak itu daging tempatan atau daging import, sejuk beku.
Pertama dari baunya. Daging import itu walaupun sudah dimasak mengeluarkan bau yang keras, yang dipanggil hamis, kedua daging import tidak mempnyai banyak lemak yang melekat pada daging, malah dikatakan ada yang tidak berlemak langsung. Daging import itu dikatakan warnanya gelap atau kehitaman bila dimasak.
Namun begitu ada sesetengah pengambil tempahan mencampuradukkan daging tempatan dengan daging import dalam masakan mereka untuk mencari untung lebih dengan mengelirukan penempahnya.
Sekian.
Lorong Masjid, Kg.Kubang Siput,
PT.KB.Kelantan.
0 comments:
Post a Comment