>> Friday, August 13, 2021
RAHSIA
BAWANG
MERAH
Bawang merah adalah salah satu daripada beberapa jenis bawang, antaranya
bawang besar dan bawang putih.
Semuanya daripada jenis sayur-sayuran yang digunakan
untuk masakan di dapur.
Ia dipanggil
bawang merah kerana berkulit nipis berwarna kemerahan.
Ada juga orang
tua-tua yang memanggilnya bawang halus, kerana rupanya melucnung kecil.
Dalam perbahasan
dapur ia disebut bawang sahaja, yang dirujukkan kepada bawang merah. Sebab
kalau bukan bawang merah akan disebutnya nama bawang besar atau bawang putih.
Setiap dapur di
kampung mesti mempunyai bawang merah kerana brbagai-bagai kegunaannya dalam
masakan tradisional.
Selain dari
untuk kegunaan masakan, ada beberapa
hidangan lagi mengguna bawang merah yang mentah secara simpel, sebagai
ulam-ulaman.
Sambal Bawang
Merah
Bahan-bahan yang
diperlukan ialah beberapa ulas bawang merah mengikut keperluan, garam dan lada
burung [kecil] mengikut keperluan.
Bawang merah
hendaklah dibakar hingga masak, tapi tidak hangus. Kemudian dibersih dan
dibuang kulitnya.
Tumbuk lada dan
garam sampai lumat atau sebati, kemudian masukkan bawang merah bakar tadi dan
tumbuk sampai semuanya sebati.
Kemudian bolehlah
dihidang dengan daging panggang tawar, atau ikan tawar atau ikan goreng.
Rasanya tentu sedap.
Makan Dengan Budu
Budu atau kicap
mengikut keperluan.
Bawang merah
hendaklah dipotong halus-halus atau dimayang.
Lada burung
dipotong-potong atau dipicit dalam budu atau kicap.
Masukan budu
atau kicap dalam pinggang, atau mangkuk, kemudian taburkan bawang merah yang
telah dipotong halus-halus tadi. Masukkan lada, gaul semuanya sampai rata.
Kemudian bolehlah
dimakan dengan daging bakar tawar atau ikan tawar dan sebagainya.
Penyedap Sup
Bawang merah
dimayang atau dipotong, kemudian goreng dengan minyak yang baik, dan jangan
sampai hangus. Sejukkan.
Bila anda hendak
makan sup, taburkan bawang goreng itu dalam
mangkuk yang berisi sup yang masih panas. Ia menambahkan rasa enaknya
sup.
Sekian, terima
kasih.
Pondok Rahmat,
Kota Bharu,
Kelantan Darulnaim.
13 Ogos 2021/
4 Maharam 1443,
0 comments:
Post a Comment