>> Monday, August 16, 2021
Nasi Air,
Sambal Ikan
Negeri Kelantan Darulnaim
adalah salah sebuah negeri di Malaysia yang kaya dengan aneka makanan
tradisional, terutama kueh-mueh.
Dalam hal ini,
nasi juga mempunyai aneka jenis pilihan.
Salah satunya ialah Nasi Air. Tapi nasi air asli kampung ini tidak dijual di
kedai-kedai makan, kerana ia terlalu simpel buatannya.
Justeru itu ia
menjadi hidangan di rumah para petani di kampung-kampung, terutama di musim
hujan bila lauk-pauk sukar diperolehi di pasar-pasar.
Kemudiannya bila
pengaruh dari luar masuk ke Kelantan, menerusi perhubungan yang meluas dengan
negeri-negeri lain, maka nasi air boleh dibeli di kedai-kedai makan di Kelantan.Tapi
nasi air itu bukan origional, kerana ia dijual dengan sup daging atau tulang,
atau dengan sayur, kerana itu ia lebih dikenali dengan nasi sup. Juteru itu walaupun
nasi itu berair dan nasinya mungkin lembik, tapi bukan kerana kuah asalnya,
iaitu air kosong, tapi bukan kuah sup.
Nasi air kampung
itu dimasak dengan menggunakan lebih banyak air hingga nasinya menjadi lembik
dan berair, kerana itu kena makan dengan
sudu.
Ia mempunyai
lauk ikan yang dibuat khusus untuk nasi air.
Sambal Ikan
Inilah cara
ringkas untuk membuat lauknya.
Bahan-bahan yang
diperlukan ialah ikan yang tidak banyak bertulang, seperti ikan kembung atau
ikan pelata, ikan kering atau asing yang tidak banyak tulang, buah pauh ringan
atau mempelam atau buah star [gemior].
Sebanyak mana
bahan-bahan itu diperlukan adalah tergantung kepada berapa banyak yang hendak
dimakan, walau bagaiamanapun tiga ekor ikan kembong, lima ekor ikan pelata
kering, dan dua biji buah mangga putik yang sederhana besar.
Ikan hidup dan
ikan kering dibakar tawar buah pauh dikoyak kulitnya, kedua-dua ikan hendaklah
diperisikan, iaitu dibuang tulangnya.
Ikan tawar ditumbuk, jangan sampai hancur atau lumat, kemudian masukkan buah pauh, yang dipotong-potong isinya tanpa biji lalu ditumbuk semuanya.
Kalau anda
sukakan pedas, masukkan lada burung, dan tumbuk dan gaul-gaulkan semunya menjadi
rata.
Rasaka kalau tak
cukup masin tambahkan garam sekadarnya.
Lepas itu
bolehlah dimakan dengan nasi air.
Selain itu
sambal ikan ini sedap juga dimakan dengan nasi biasa [keras], dan makan bersama
dengan timun cina [tembika] yang dipotong-potong. Untuk kuahnya kalau suka
boleh dimakan dengan ikan singgan.
Selain itu ada
sejenis nasi lembik lagi, iaitu nasi lecek khusus untuk makanan bayi dalam pantang.
Ia nasi lembik biasa, tapi tidak berair seperti nasi air, kemudian nasi itu
dilecek, iaitu ditekan dengan
sudu atau apa sahaja untuk menjadikan seperti tepung, untuk disuap kepada bayi,
dan biasanya disuap dengan sedikit gula yang juga dilecek atau dihancurkan.
Sekian fasal
nasi air.
Pondok Rahmat
Kota Bharu
Kelantan Darulnaim
16 Ogos 2021/
8 Maharam 1443
0 comments:
Post a Comment