>> Saturday, August 28, 2021
IKAN
SINGGANG
TIGA
NEGERI
Setiap buah
negeri pasti mempunyai masakan tradisional masing-masing yang populer di negeri
mereka..
Masakan itu ada
yang berbeza bahan-bahan masakannya, dan
ada sesetengahnya sama, cuma berbeza banyak sedikit kandungan bahan yang
digunakan.
Di samping itu
mungkin pula mempunyai nama yang sama
walaupun bahan yang digunakan mungkin agak berbeza.
Setakat ini setahu saya ada tiga buah negeri yang mempunya nama masakan tradisional yang serupa, iaitu Ikan Singgang, ikan Singgang Kelantan, Terenggan dan Ikan Singgaang Serani.
Cuba perhatikan
bahan-bahan yang digunakan yang dipaparkan sekadarnya.
Singgang
Kelantan
Bahan-bahan yang
diperlukan;
3 ekor ikan aya
atau tongkol yang sederana besar.
1 labu bawang
putih
6 ulas bawang
merah
4 keping asam
gelugor atau asam keping.
1 inci lengkuas,
dipotong atau dikerat 3 atau 4 kerat.
4 gelas air.
Garam secukup
rasa.
Masukkan semuanya ke dalam periuk, dan jerang hingga
masak.
Tambahan jika suka, masukkan:
½ sudu budu.
3 batang lada hijau atau lada putik.
Singgang Terengganu
3 ekor ikan aya atau tongkol yang sederhana besar
1 labu bawang putih
6 ulas bawang merah
4 keping asam gelugur atat asam keping
1 inci lengkuas dipotong
-potong 3 atau 4 kerat.
Seruas jari kunyit,
4 gelas air.
Masukan semuanya ke dalam periuk, dan jerang hingga ikan
masak.
Hanya ada
sedikit perbezaan masakan ikan singgang Terengganu dengan ikan singgang
Kelantan, iaitu singgang Terengganu dimasukkan kunyit tapi Singgang Kelantan
tidak berkunyit.
Singgang Serani.
Ini ikan singgang dipanggil Singgang Serani, mungkin dari
Melaka. Saya masih belum pasti lagi.
Bahan-bahan yang
digunakan juga tidak jauh bezanya dengan bahan-bahan ikan sainggang di negeri
lain.
Bahan-bahan yang
digunakan ialah
-
4 keping ikan
tenggiri
- 4 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah-
- 1 batang serai diketuk atau dititip jangan sampai
hancur lebur.
- Sedikit kunyit hidup ditumbuk halus.
- 5 gelas air
- Sedikit asam
jawa dan ramas dalam sedikit air.
- Garam secukup rasa.
Masukkan semua
bahan-bahan itu dalam periuk dan jerang atau rebus hingga masak.
Bolehlah dimakan
dengan nasi. Demikian ikan Singgang Serani.
Demikianlah adanya.
Dari Tumpat hendak ke Moghrat
Di Sri Tujuh mengutip batu;
Ikan di laut, asam di darat
Dalam periuk mereka bertenu.
Pondok RahMmat
Kota Bharu
Kelqntan Darulnaim.
28 Ogos 2021/
19 Mahram 1443
0 comments:
Post a Comment