>> Thursday, June 17, 2021
KUEH MALAS
UNTUK MUSIM
SEKATGERAK
INI BUKAN KUEH MALAS
Negeri Kelantan
Darulnaim atau Negeri Cik Siti Wang Kembang ini memang terkenal dengan aneka
jenis makanan atau masakan.
Makanan-makanannya
manis-manis dan sedap-sedap dimakan, dengan aneka pilihan mengikut selera.
Kueh-mueh
tradisional sahaja pun ada aneka pilihan, dengan aneka nama.
Ada di antara
kueh-mueh itu mudah dan terlalu mudah dibuat hingga tidak terjual. Kanak-kanak
pun boleh membuatnya.
Tapi sebaliknya
ada pula kueh-kueh yang rumit, malah lebih rumit untuk dibuat, hingga perlu
mempelajarinya dengan teliti dengan orang-orang yang pandai untuk membuatnya.
Saya ingin
sebutkan di sini antara kueh-kueh yang amat simpel dibuat itu dan tidak memerlulkan
banyak bahan.
Kanak-kanakpun
boleh memasaknya. Saya di zaman kanak-kanak dulu suka membut kueh ini dan menjadi salah satu kegemaran saya memakannya, terutama di musim hujan.
Justeru kerana mudah untuk membuatnya, maka ia amat sesuai dengan waktu Sekatgerak [lockdown] ini.
KUEH MALAS
Ia dinamakan
kueh malas, kerana terlalu mudah untuk membuatnya.
Bahannya ialah
gandum sekadar yang diperlukan, letak dalam sebuah mangkuk atau besin, masukkan
garam sekadar yang perlu, kemudian masukkan air mengikut keperluan untuk
membuat adunan tepung atau doah yang biasa.
Kemudian gotel
atau bentuk adunan tepung itu menjadi sebiji-sebiji, kira-kira sebesar kueh
jemput-jemput sebanyak yang boleh.
Goreng gontelan
itu dalam kuali yang mengandungi minyak kelapa yang tenggelam adunannya. Goreng
sampai masak, kemdudian boleh disejukan dan dimakan.
Biasanya ia boleh
dimakan dengan mencicahnya dengan gula.
Atau jika mahu,
boleh juga kueh malas itu dicicah dengan penyicah atau colek khas yang dibuat
sendiri sahaja.
Colek itu amat simpel
dan mudah membuatnya, yang terdiri dari campuran cuka, garam dan gula, serta lada,
lalu diadun hingga hancur. Kemudian dicicah dengan tepung malas tadi.
Ada sesetengah
orang pula, memasukkan jangut-jangut sutung ke dalam doah atau adunan tepung tadi,
kemudian gaulkan sampai rata.
Selepas itu lalu
digoreng sampai masak dan dimkan dengan penyicah atau colek.
Kueh ini pada
waktu itu tidak dipanggil tepung malas lagi, tapi bertukar lama kepada tepung
magliah dan biasanya ia boleh dibeli di kanten-kanten sekolah.
Di samping
adunan tepung itu juga boleh dibuat lempen, iaitu dengan dilembutkan adunannya
dengan air kosong, dan digoreng dalam kuali yang leper atau tidak melenggkong,
seperti kuali roti canai. Ia tidak memerlukan minyak yang banyak seperti menggoreng roti canai sahaja.
Bila masak,
lempen ini boleh dimakan dengan gula seperti biasa.
Minumlah dengan
apa-apa air minuman yang diingini, seperti teh o, teh susu, kopi o, kopi susu dan
sebagainya, semuanya enak belaka.
Biasanya ia
dimakan waktu pagi.
Sekian.
Pondok Rahmat
Pasir Tumboh,
Kota Bharu
Kelantan Darulnaim.
17 Jun 2021/
6 Zulkaedah 1442.
0 comments:
Post a Comment