>> Sunday, December 20, 2020

 


BUDAYA MAKAN DI MUSIM HUJAN

 







Sejak kebekalangan ini boleh dikatakan  hampir  saban hari hujan turun, kadang -kadang lebat, kadang-kadang kohor atau perlahan.




Orang Kelantan kata musim hujan, tapi orang luar [bukan Kelantan] kata musim’ tengkujuh. Tapi bagi orang Kelantan perkataan tengkujuh  itu tidak begitu tepat, kerana ia lebih dirujukkan  kepada keadaan lautan yang bergelumbang atau berombak besar. Sedangkan kadang-kadang laut berombak besar pun hujan tidak turun tapi hanya membawa angin yang menderu kuat.



Tapi ini bukan persoalan yang hendak kita bincangkan, kerana yang hendak kita bincangkan sedikit ialah mengenai makanan-makanan yang menjadi pilihan orang Kelantan sepanjang musim hujan yang mungkin tidak terdapat di negeri-negeri lain.



Makanan-makanan ini pun sebahagian besar menjdi pilihan rakyat yang tinggal dikampung-kampung yang kadang-kadang pada dulu sukar untuk mendapat bekalan makanan yang biasa, seperti ikan hidup [basah] dan lain-lainnya sebagai bahan makanan harian.



Walau bagaimanapun di sini hanya diutarakan beberpa janis masakan sahaja sebagai contoh.

 


-IKAN BUDU



Ikan budu ialah sejenis ikan jeruk masin, yang serupa dengan budu, tapi budu diperbuat daripada ikan-ikan bilis yang dijeruk sampai hancur, tapi ikan budu jalah jenis besar, seperti ikan kembung dan masih dalam keadaan baik atau berekor.




Ada beberapa cara unntk menggoreng ikan budu, pertama digoreng seperti mengoreng ikan biasa dengan minyak biasa,  kedua ikan budu itu terlebih dahulu dicelup dengan telur yang dihancurkan dan ketiga ikan budu itu terlebih dulu dihancurkan kecil-kecil kemudian baru  digaul dengan telur yang telah dikocek atau dihancurkan kemudian baru digoreng dengan minyak.




Atau jika tidak mau digoreng ikan budu itu boleh juga dibakar  setelah terlebih dulu dibugkus dengan daun pisasng dan sebagainya.




-UBI REBUS



Dalam musim hujan ubi rebus juga populer, terutama untuk sarapan pagi atau makan petang sebagai pemanas badan.




Ada beberapa jenis ubi yang menjadi pilihan ramai untuk drebus di musim hujan.




Antara ubi-ubi itu ialah yang biasa ditanam atau mudah dibeli di pasar-pasar. Antaranya ubi yang paling populer ialah ubi kayu




Selain itu ubi  setela [keledik], ubi itik, ubi badak, ubi torak, hampr serupa dengan ubi badak, bahasa Kelantan tak rak itu ertinya tidak mampu nak angkat kerana ubi itu setongkolnya berat.



Selain itu ubi setela juga digoring setelah dipotong kecil-kecil sebesar jari-jari, ia dicelup tepung dan digoring, ia dipanggil “kaki ayam”. Sebenarnya jari ayam.




-GORENG TAPAI



Ubi kayu itu selain daripada direbus, biasanya dibuat tapai, yang sentiasa terdapat sepanjang masa dijualdi pasar.




Tapi dalam musim hujan tapai ini kurang peminatnya, sebliknya  digoring-terlebih dulu- jadipisang goring- yang boleh didpati sepanjang masa di gerai-gerai, termasuk gerai-gerai goring pisang di tepi-tepi jalan.




-PUTU HALBA



Ubi kayu pula selain direbus, juga dibuat sejenis makanan yang populer dikenali dengan nama putu halba. Ia diperbuat daripada tepung ubi kayu dan dikukus dengan cara tertentu, di dalam  tepung itu dimasukkan dua tidak ketul manaisan atau gula melaka, atau gula biasa atas pilihan masing-masing. Ia di makan dengan kelapa parut. Yang pentingnya ia dimasukkan dengan beberapa biji halba iaitu sejenis rempah sebagai penghilang rasa mual sebelum dikukus.




-PISANG REBUS



Selain dari ubi rebus, pisang rebus juga populer di musim hujan untuk dimakan bersama keluarga.




Walaupun bukan semua pisang boleh dimasak rebus, namun begitu masih banyak pisang yang boleh dimasak rebus seperti ubi rebus.




Antara pisang-pisang rebus yang terkenal ialah pisang  kebatu, pisang karang, pisang nangka, pisang rasa.




Pisang jelai biasanya dimakan mentah, tidak boleh dimasak, tapi saya sering menyira pisang jelai bila saya hendak makan pisang sira sedangkan pisang sukar untuk masa tersebut.



 Tapi pisang itu  janganlah buahnya masak sangat atau sudah lembik isinya.




-PULUT



Masakan pulut juga populer di musim hujan. Ada dua cara dua cara beras pulut dimasak, iaitu di tanak atau dikukus. Rasa kedua-duanya berbeza sedikit, ada orang makan pulut yang dimasak kukus, rupanya pun  lebih cantik jika dihidang dalam untuk jualan.




Selain itu ada dua jenis masakan pulut lagi, iaitu dipanggil pulut pagi, kerana hanya dijual waktu pagi, dan pulut berinti, kerana di atasnya diletak inti kelapa sira dengan gula untuk dimakan dengan pulut, selain dimasakkan santan ketika memasaknya.




Lain-lain pulut yang biasa dijual, ialah pulut bakar dan pulut lepa, yang berbentuk panjang dan ada inti daging atau ikan di dalamnya.




-BUDU GAUL KEJAPA



Kelapa yang dikukur itu boleh di makan bersama nasi dan dimakan dengan budu sebagai pencicah biasa. Budu itu hendaklah dilengkapkan  dengan cili dan asam limau nipis yang diperas dan diambil airnya, kemudian dicicah dengan ikan panggang tawar seperti biasa.




-JERING REBUS



Buah jering yang matang itu biasanya dibuat ulam mentah, terutama buahnya yang masih muda.




Namun begitu buah yang matang dan tua pula boleh dimakan seperti makanan  biasa bila direbus dampai masak dan dimakan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam dan gula atau manisan mengikut  kesukaan masing-masing.




-PETAI REBUS



Ada di sesengah tempat memakan petai  rebus dengan kelapa seperti jering rebus sebagai sarapan pagi.




-PUCUK UBI



Selain dari isi ubi keledek atau setelo, puuck ubi kayu dan juga pucuk ubi setelo juga laku di musim hujan, iaitu dcelur dan dimakan dengan nasi sebagai ulam, dicicah dengan budu pedas atau sambal belacan atau tempoyak, bersama ikan panggang tawar.



-ACAR PISANG


Di samping itu pisang mentah juga boleh dibuat masak acar, iaitu asar mentah dan acar masak untuk dimakan sebagai ulam. Biaasanya yang dibuat acar ini ialah pisang Benggala muda yang daunnya dibuat pembungkus makanan kerana tahan pecah atau koyak, sementara buahnya tidak digemar oleh manusia kerana rasanya kurang enak dan butir atau bijinya banyak.




-KELAPA PARUT



Patut disebut semua pisang dan ubi rebus biasanya digaul dengan gula mengikut kesukaan masing-masing setelah digaull terlebih dulu dengan sedikit garam sebagai  penyedap rasa.




Sebagai minuman bersama dengan makanan-makanan itu terutama di waktu pagi ialah kopi o dan teh susu panas.




Alangkah enaknya!




Cubalalah trai, tidak menyesal.

 




Pondok Rahmat


20 Disember 2020/


5 Jajadilawal 1442

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP