Bawang Merah

>> Wednesday, May 26, 2010

BAWANG MERAH (Shallot)

Kandungan:

A]Melicin Kulit Muka

B]Mencegah Rambut Gugur

C]Menghilang Bau Busuk Kaki

Resipi:

A]Kuah Pedas

B]Bawang Goring

C]Pnyicah Ikan

Kita percaya semua wanita Melayu kenal dengan bawang merah, kerana ia banyak dipergunakan dalam masakan orang Melayu. Malah hampir semua masukan tradisional Melayu menggunaka bawang merah. Wanita yang tidak kenal bawang merah, mungkin menunjukan dia seorang yang tidak peka dengan dapur.

Selain daripada digunakan untuk masakan bawang merah juga digunakan untuk merawat masalah-masalah fizikal yang tertentu.

Bacalah seterusnya.

Unntuk Penawar

a] Melicin Kulit Muka

Bahan:

5 ulas bawang merah.

Madu secukupnya.

Caranya:

Bawang merah dibuang kulitnya, dibersihkan dan ditumbuk atau dikisar sampai hancur. Masukkan kedua-dua bahan ke dalam sebuah mangkuk, kacau hingga rata. Sapukan ke seluruh muka pada waktu malam sebelum tidur. Biarkan semalaman. Pagi esok cucuilah muka bersih-bersih.

B]Mencegah Rambut Gugur

Bahan:

5 ulas bawang merah.

Sedikit asam jawa.

Sedikit air suam.

Cara:

Bawang merah ditumbuk hingga hancur, kemudian masukkan ketiga-tiga bahan dalam sebuah mangkuk, ramas-ramaskan hingga sebati.

Basuhkan kepala dengan adunan tersebut, dan biarkan selama kira-kira selama 15 minit. Kemudian cuci kepala hingga bersih dengan air biasa.

Amalkan dari masa ke masa.

C]Menghilang Bau Busuk Kaki

Bahan:

Beberapa ulas bawang merah.

Cara:

Tumbuk bawang merah sampai hancur.

Sapu dan gosok-gosok bahan tersebut kepada kaki, termasuk celah-celah jari, sebelum tidur pada waktu malam. Biarkan ia kering dan menyerap.

Bagi besok bersihlah kaki. Sebaik-baiknya diamal setiap malam selama tujuh malam berturut-turut untuk satu amalan.

[Hati-hati untuk orang yang alahan]

SAJIAN

A]Kuah Pedas

5 sudu lada hitam.

12 ulas bawang merah.

12 hiris halia.

4 ulang bawang putih

1 sudu teh biji sawi

Sedikit air asam jawa.

8 tangkai lada kering.

Garam secukup rasa.

Cara:

Lada hitam ditumbuk halus.

Bawang merah dibahagi dua. Separuh ditumbuk halus dan separuh lagi dimayam.

Halia ditumbuk hancur.

Bawang putih dibahagi dua. Separuh ditumbuk halus dan separuh dimayang.

Pijarkan minyak di atas dapur. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang dimayang dan biji sawi.

Bila nampak kuning, masukkan rempah-rempah dan lada kering, air asam jawa, garam dan masukkan 5 gelas air.

Biarkan mendidih. Boleh dijadikan kuah itu untuk dimakan dengan nasi.

B]Bawang Goreng

Bawang goreng untuk dimakan dengan sup atau mi rebus, nasi goreng, atau mi goreng dan lain-lain untuk menambahkan enak lagi makan.

Cara:

Ambil bawang merah sebanyak yang disukai. Buang kulitnya dan mayangkan.

Pijarkan minyak, masukkan bawang yang dimayang tadi, kacau-kacaukan bawang itu hingga timbul, dan bila kelihatan hampir kuning, segeralah angkat, dan letak di atas dulang yang beralaskan kertas serap minyak. Kalau tak ada letakkan dalam tapisan.

Serak-serakkan supaya cepat kering dan garing.

Bawang goreng ini boleh disimpan lama. Masukkan ia ke dalam tin yang bertuutp rapat untuk digunakan masa yang perlu.

C]Penyicah Ikan

Bahan-bahan:

5 ulas bawang merah yang kecil

3 ulas bawang putih

Sedikit belacan dibakar hangus

12 tangkai cili api.

Sedikit cekur.

Semangkuk santan

Garam secukup rasa.

Cara:

Semua bahan ditumbuk atau dikisar sampai lumat.

Masukkan semua bahan yang dikisar itu ke dalam sebuah mangkuk yang berisi santan, masukkan garam, dan kacau-kacaukan hingga rata.

Makan dengan ikan kerongan [cencaru] atau terbuk panggan tawar sebagai penyicah.

Wallahu’aklam.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP