LIMAU NIPIS DAN ANEKA GUNA

>> Tuesday, May 17, 2016







LIMAU NIPIS DAN ANEKA GUNA

Saya percaya banyak orang di Malaysia, khususnya orang-orang Melayu, termasuk anak-anak mudanya mengenali buah limau nipis. Namun begitu saya tidak pasti adakah semua mereka mengenali pohon yang membuahkan buah limau nipis itu?



Limau nipis





Buahnya yang masak berwarna kuning, tapi untuk tujuan pasaran, buahnya dipetik ketika masih berwarna hijau. Ia bergaris pusat antara 2.5 – 5 sentimeter. Ia dipercayai berasal dari India, Burma atau negara-negara di Asia Tenggara. Namanya botaninya itrus aurantifoho.


Buahnya berbentuk kecil, bulat dan bujur, dengan kulit hijaunya berkilat, dan licin. Isinya bila dipotong hjiau kekuningan. Baunya semerbak wangi.


Buah limau nipis sejak kebekalangan ini bukan sahaja dijual di gerai-gerai atau di kedai-kedai sayur, atau di pasar-pasar, tapi juga banyak terjual di pasar-pasar raya yang berjenama.

Masyarakat Melayu, khususnya masyarakat kampung terlalu akrab menggunakan buah limau nipis ini dalam kehidupan seharian mereka. Ia digunakan sebagai bahan makanan, perubatan dan juga seni dan budaya mereka.


Salah satu budaya orang Kelantan asli ialah gemar makan budu sebagai menambah selera ketika makan nasi. Ia pengganti sambal lada yang pedas.


Untuk melengkapkan sepiring budu itu ia dimasukkan cili api, dan asam limau nipis yang dipecek atau diperas ke dalamnya. Budu itu dijadikan pencicah ikan panggang tawar atau daging panggang tawar.,Di sertakan dengan aneka ulaman, seperti jering, petai, pucuk-pucuk mentah atau yang dicelur.



Biasa juga budu itu menggunakan tempoyak untuk mengganti asam limau nipis, atau juga buah durian masak yang  disebatikan dengan budu itu. Alangkah menyeleranya. Biasanya kalau menggunakan durian, perahan air limau nipis digunakan juga untuk menerbitkan rasa masam.


Biasa juga limau itu tidak diperasairnya, tapi dipotong halus-halus, limau nipis yang hijau dan baru dipetik untuk dimakan bersama-sama dengan kulitnya.

Zaman saya bersekolah dulu, setiap hari balik sekolah, selepas makan, kalau cuaca panas saya buat air minuman limau nipis. Buah-nuah limau itu saya petik dari pokok yang sentiasa ada di belakang rumah saya di kampungg, kemudian airnya saya peraskan ke dalam sebuah bekas yang diisikan dengan gula untuk memaniskannya. Alangkah enaknya.


Hari ini, di musim panas, anak-anak dan cucu saya selepas balik dari sekolah, akan membuat air limau nipis untuk diminum dengan ais. Cucu saya yang di darjah tiga pun pandai membuat dan gemar meminumnya.

Di restoran-restoran pun air limau nipis berair batu yang yang dipanggil singerbang memang dijual dan amat laku di musim panas ini.


Atau air limau nipis itu diperahkan ke dalam teh panas untuk mewangi dan menyedapkanya diminum.


Di zaman muda-muda dahulu saya suka makan betik masak dan manis yang diperas dengan air limau nipis ke atasnya. Rasanya sedap: masam manis.


Selain itu ada berbagai-bagai resepi lagi untuk menyediakan minuman air limau nipis, yang semuanya boleh dibuat sendiri dengan mudah.


Airnya juga diperas ke dalam mee rebus, mee goreng, mee bandung dan sebagainya untuk menambahkan selera makan.

Kakak-kakak saya dahulu, kadang-kadang menggunakan limau nipis untuk membersihkan ikan, terutama ikan darat atau ikan padang dan ikan sungai, seperti ikan haruan, dan keli. Tujuannya ialah untuk menghilangkan bau hanyir ikan-ikan tersebut.


Mereka juga sering menggunakan limau nipis untuk menggilapkan kuku-kuku kaki mereka,  dengan tujuan  untuk menghilangkan karatnya.

Dari Segi Kesihatan

Allahyarhamah Ibu dan isteri saya menggunakan air asam limau nipis dan kapur sebagai pembalut perut mereka atau jaram  selepas mereka bersalin. Tapi untuk selama beberapa hari sahaja.


Ia boleh menghilangkan lemak dalam badan, justeru membantu menguruskan badan yang gemuk.




Melegakkan perut yang sekak dan melancarkan penghadaman makanan yang dimakan.


Air pembasuh tangan boleh dicampurkan dengan air limau nipis untuk menghilang bau hanyir selepas makan.

Barang-barang besi atau tembaga yang berkarat boleh menggunakan limau nipis untuk menghilangkan karatnya.


Demikian juga plastik yang kotor boleh dicucikan  dengan limau nipis untuk menghilangkan kekotorannya.

Malah orang-orang tua kita zaman dahulu menggunakan air limau nipis untuk mencuci segala senjata mereka, seperti keris. Ianya dilakukan dengan cara yang khas.


Saya dimaklumkan, pencucian hendaklah dilakukan malam Jumaat menggunakan asam limau nipis hingga bersih, kemudian diasapkan dengan kemenyan dan dijampikan  dengan mantera-mantera yang khusus.


Kemudian keris hendaklah dibungkus dengan kain kuning, disimpan ditempat khas dan tidak boleh dilangkah.


Saya diberi ingat, supaya berhati-hati kerana keris yang dilazimkan seperti ini  biasanya bertuan dan mungkin akan menjadi saka warisan.


Dalam perawatan penyakit-penyakit misteri, saya dimaklumkan bahawa limau nipis juga digunakan sebagai sebahagian daripada bahan mandian berlimau untuk para mangsa.


Demikan sedikit celoteh tentang limau nipis dalam budaya hidup kita.


Lorong al-Qasimi,
Kg.Kubang Siput, Parit,
Pasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan.


0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP